NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanSzemélyre szabott kezelések az FMC-nél

2012.06.30

A felszabaduló időben több energiájuk lesz törődni a páciensek pszichológiai, szociális problémáival.


Alkalmasabbá válhatnak a betegek a veseátültetésre, túlélési esélyük és életminőségük is javulhat attól a világon is egyedülálló fejlesztéstől, amelybe az egyik legnagyobb dialízis szolgáltató, a Fresenius Medical Care (FMC) kezdett bele a napokban. Az Új Széchenyi Terv pályázatán elnyert 237 millió forintból, és a saját forrásból kiegészített félmilliárdos beruházással az FMC olyan, technológiailag és informatikailag megújult országos hálózatot hoz létre, amellyel nemcsak jelentősen javítható a végstádiumú veseelégtelenségben (ESRD) szenvedő és kezelt betegek életkilátása, hanem csökkennek a dialízis centrumokban dolgozó orvosok és nővérek adminisztrációs terhei is.

Várhatóan 2013 őszére fejeződik be a technológiai és informatikai fejlesztés a piac 40 százalékát ellátó FMC mind a 23 dialízis állomásán, amelynek köszönhetően a vesepótló ellátásra náluk jelentkező 2200 hemodializált és 350 peritoneális dialízisben részesülő beteg valódi személyre szabott kezelést kaphat. Berkes Attila, az FMC ügyvezető igazgatója szerint a fejlesztés által az egyre jobban megszervezhető minőségi dialízis kezeléssel lassítható és javítható a vesebetegek túlélését alapvetően meghatározó kardiovaszkuláris betegségek előfordulása, súlyossága is.

Eddig a nővérek kézzel írogatták fel az adatokat a betegek kezelése közben, de ezen kívül is számos adminisztratív terhe volt a szakszemélyzetnek. Az FMC adatai szerint az orvosok és a nővérek munkaidejének az adminisztráció csaknem 38 százalékát teszi ki. Az új rendszerben mindezeket a feladatokat már gépek végzik majd. Berkes Attila, az FMC ügyvezető igazgatója elmondta: az informatikai fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a betegekre vonatkozó adatokat lehet majd online rögzíteni és tárolni, hanem a kezelés körülményeit is, például az energia-, vagy a vízfelhasználást. Mindettől azt várják, hogy sokkal olcsóbban, hatékonyabban, kevesebb hibával működnek majd a dialízis állomások.

A gépesített adatrögzítés, ez az új, úgynevezett TDMS rendszer nem jelenti azt, hogy szükségtelenné válna az FMC körülbelül 700 dolgozója. A pályázatban a cég garanciát is vállalt arra, hogy nem csökkent létszámot. Berkes Attila szerint azzal, hogy leveszik az adminisztratív terheket, a nővérek sokkal hatékonyabban tudják majd ellátni a feladatukat a felszabaduló idejükben, több energiájuk lesz törődni a krónikus veseelégtelenséggel küzdő páciensek pszichológiai, szociális problémáival is.

Az ügyvezető azt is közölte, hogy már most elkezdődött a fejlesztés bevezetése az állomásokon, amelyek első hatásai már idén októberben érezhetőek lesznek. Abban is biztos, hogy ez a beruházás újabb fejlesztéseket generál, hiszen a megújuló géppark és informatika együtt jár például a vízmű, a személyi feltételek, az épületgépészet megújításával. „Hiszek abban, hogy nem szabad megállni, mert ha nem fejlődünk, akkor óhatatlanul nagyon lemaradunk.” – mondta Berkes Attila.

bebMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care