NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanSzemélyre szabott vesepótló kezelések az FMC-nél

2012.06.28

Külföldön sincs példa olyan országos hálózatra, amelyet a dialízis szolgáltató most épít ki.


A világon is egyedülálló országos hálózat kialakítására készül az egyik legnagyobb dialízis szolgáltató, a Fresenius Medical Care (FMC). Olyan technológiai és informatikai fejlesztést hajtanak végre a 23 dialízis állomásukon, amelynek köszönhetően a vesepótló ellátásra náluk jelentkező körülbelül 2500 beteg valódi személyre szabott kezelést kaphat. A legkorszerűbb dialízis gépek beállítása, a központi online adatrögzítés és tárolás bevezetése körülbelül félmilliárd forintba kerül, amelyből 237 milliót az FMC az Új Széchenyi Terv pályázatán nyert el.


Eddig a nővérek kézzel írogatták fel az adatokat a betegek kezelése közben, de ezen kívül is számos adminisztratív terhe volt a szakszemélyzetnek. A teljes egészében várhatóan jövő év novemberében felálló új rendszerben mindezeket a feladatokat már gépek végzik majd. Berkes Attila, az FMC ügyvezető igazgatója a Weborvosnak elmondta: az informatikai fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a betegekre vonatkozó adatokat lehet majd online rögzíteni és tárolni, hanem a kezelés körülményeit is, például az energia- vagy a vízfelhasználást. Mindettől azt várják, hogy sokkal olcsóbban, hatékonyabban, kevesebb hibával működnek majd a dialízis állomások.


A gépesített adatrögzítés, ez az új, úgynevezett TDMS rendszer nem jelenti azt, hogy szükségtelenné válna az FMC körülbelül 700 dolgozója. A pályázatban a cég egyébként garanciát is vállalt arra, hogy nem csökkent létszámot. Berkes Attila szerint azzal, hogy leveszik az adminisztratív terheket a nővérekről, valójában sokkal hatékonyabban tudják majd ellátni a feladatukat. Hiszen így törődni tudnak a gyakran nemcsak krónikus veseelégtelenséggel küzdő páciensek pszichoszociális problémáival is.


Az ügyvezető azt is közölte, hogy már most elkezdődött a fejlesztés bevezetése az állomásokra, amelynek első hatásai már idén októberben érezhetőek lesznek. Abban is biztos, hogy ez a beruházás újabb fejlesztéseket generál, hiszen a megújuló géppark és informatika együtt jár például a vízmű, a személyi feltételek, az épületgépészet megújításával. „Hiszek abban, hogy nem szabad megállni, mert ha nem fejlődünk, akkor óhatatlanul nagyon lemaradunk" – mondta Berkes Attila.

Forrás: Weborvos


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care