NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanSzeretnék, ha minél többen járnának szűrésekre

2013.06.02

A plakátok közül legalább egyet később minden háziorvosi rendelőbe eljuttatnának - adta hírül a radiofm95.hu.


A Debreceni Nephrológiai Napok összekapcsolódik a Nemzeti Vese Program lakosságnak szánt figyelemfelhívó akciójával. A nephrológia, vagyis a vese belgyógyászati betegségeinek szaktudománya nyitni kíván a társtudományok képviselői felé - hangsúlyozta az esemény sajtótájékoztatóján Kárpáti István egyetemi docens, a kongresszus főszervezője - számolt be a radiofm95.hu is.

A Magyar Nephrológiai Társaság főtitkára hozzátette: az oktatók továbbképzéséhez "lebontják a különböző orvostudományi területek közti falakat", a képzésekbe bevonják az ápolókat és a szakorvosokat is. A veseelégtelenség népbetegségnek nevezhető, hiszen közel 1 millió beteget tartanak nyilván. Jelenleg 7 ezren részesülnek művesekezelésben és mintegy 3 ezren élnek átültetett vesével. A vesebetegség legfontosabb szövődménye a jelentősen felgyorsult érelmeszesedés, amely miatt a betegek többsége meghal, mielőtt még vesepótló kezelés válna szükségessé.

Szakemberek szerint a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat azért is nagyon fontos, mert a vesebetegség sokáig rejtve maradhat és klinikai tünetek csak a betegség végső stádiumában jelentkeznek. Reusz György, a program szakmai igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: egy képzőművészeti főiskolások által készített plakátkiállítással igyekeznek a nagyközönség számára is "fogyasztható" formában megjeleníteni a vesebetegség tüneteit és a megelőzést népszerűsíteni. Céljuk, hogy minél többen járjanak szűrésekre. A plakátok közül legalább egyet később minden háziorvosi rendelőbe eljuttatnának.

Forrás: radiofm95.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care