NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanSzervátültetés: a köszönet és a szolidaritás napja

2016.10.06

2016 október 8.: Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap. Íme, az idei program.


Az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben rendezték meg először Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját, majd 2005-ben a WHO október második szombatját a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította.

Az Alapítvány a Megújított Életekért civil szervezet - a Magyar Transzplantációs Társaság, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és az Országos Vérellátó Szolgálat - Szervkoordinációs Iroda közreműködésével - idén kilencedik alkalommal rendezi meg a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját.

A rendezvény tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegekkel. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

A már hagyományos, délelőtti sporteseményen a szervátültetés területén dolgozó orvosok/ápolók, a transzplantáción átesett betegek és az olimpikonok – Güttler Károly, Verrasztó Dávid és Evelyn, Szilágyi Liliána, Papp Márk - úszóváltója, valamint az MLSZ ismert játékosai (Albert Flórián, Wukovics László, Telek András, Rab Tibor, Kuntics Zorán, Dr. Borbély Zoltán egykori és Sipos József jelenlegi szóvivők, Hevesi Tamás énekes, labdarugóedző), - részvételével rendezett kispályás mérkőzés várja a látogatókat.

A népszerű sportolói így járulnak hozzá a magyarországi szervdonációval és transzplantációval kapcsolatos tájékozottság növeléséhez a társadalomban, és a rendezvény egyúttal jó lehetőséget nyújt rendhagyó orvos-„beteg" találkozókra is. 2014-től ezt a barátságos mérkőzést Bicskei Bertalan nagykövetünk emlékének szenteljük, és Bicskei Bertalan Emlékkupának neveztük el.

Délelőtti program: Sportesemények
Helyszín: MOM Sport Uszoda és Sportközpont, 1123 Csörsz u. 14-16.
Időpont: 2016 október 8. (szombat) 10.00 – 12.00

Program:
• 10:00-10:15 Megnyitó
• 10.15-10.45 Úszás eredményhirdetéssel
• 11.00-12.00 Foci eredményhirdetéssel
A rendezvény teljes ideje alatt büfé a sportolók és szurkolók számára. A sportesemény háziasszonya: Csisztu Zsuzsa

A délutáni program: Ünnepélyes díjátadók
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum – Konferencia terem
1146 Budapest, Városliget – Vajdahunyadvár
Időpont: 2016 október 8. 16.00

A rendezvény alkalmából miniszteri – Pro Vita – díjban részesülnek az „életet adományozó" szervdonorok – idén 23 olyan önzetlen ember -, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához. A díjakat Dr. Cserháti Péter miniszteri biztos adja át.

Szt. Kozma és Damján díjat ad át a Transzplantációs Alapítvány Dr. Retteghy Tibor főorvosnak, a hazai szervátültetés érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért.

• 17:20-18:00 Ünnepi műsor (Four Fathers)
• 18:00-19:00 Állófogadás
• 19:30- A Szent István forrástól fáklyás felvonulás indul a Hősök terére
• 20:00- Flashmob St Martinnal

Forrás: vesebetegeség.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care