NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanSzervátültetettek Sportnapja Debrecenben

2017.02.21

A résztvevők négy sportágban – úszás, tollaslabda, bowling, darts – mérték össze tudásukat.


A nyári malagai világjátékokra juthatnak ki azok a sportolók, akik megfelelő eredményt értek el a Magyar Szervátültetettek Szövetségének kvalifikációs versenysorozatának hétvégi versenyén, amelynek Debrecen adott otthont február 17-től 19-ig. A verseny lebonyolításában a debreceni székhelyű Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért elnevezésű szervezet segített az országos szövetségnek - adott hírt az egyetem honlapja.
 
- Debrecenben már több mint ezer veseátültetést végeztünk, minden szempontból aktív a transzplantációs programunk. Sokféle irányban indultunk már el, ebben nagy segítségünkre van a Magyar Szervátültetettek Szövetsége is – fogalmazott Nemes Balázs egyetemi docens, transzplantációs sebész, az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért szervezet kuratóriumi elnöke, illetve a Vesetranszplantációs Központ vezetője. A központnak meghatározó szerepe van a térség betegeinek ellátásában, valamint rendszeresen részt vesz a legmodernebb immunszupresszív gyógyszerek kipróbálásában és hatásosságának vizsgálatában.

Nemes Balázs kiemelte, hogy a városban már több mint 25 éves múltra tekint vissza a veseátültetés, az élődonoros műtéteket pedig már 2010 óta végzik el a Klinikán. Elmondta, hogy szeretné, ha lenne egy erős, régiós sportegyesület, ami összefogná a szervátültetésen átesett sportolókat, valamint reményét fejezte ki, hogy egyszer majd Debrecen ad otthont a szervátültetettek világjátékának.
 
Az eseményt ezen felül a Debreceni Egyetem és több orvosa is támogatja, hiszen a sport nemcsak hozzájárul az egészségesebb élethez, de nagymértékben segíti a szervátültetettek visszailleszkedését is a mindennapi életbe. Kiss Csongor, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszék vezetője úgy fogalmazott: a sport közösségformáló erején kívül hatalmas motivációt és remek rehabilitációs jelentőséget jelent a beteg emberek számára.

Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a transzplantáció célja nem csupán az, hogy visszaadják, hanem új életet is adjanak a szervre váróknak. Az utógondozásra még a mostaninál is nagyobb hangsúlyt fektetne, ezért is tartja fontosnak azt, hogy minél több, a mostanihoz hasonló sporteseményen vehessenek részt a magyar transzplantáltak, hiszen ez nemcsak visszavezet egy normális életbe, hanem a beültetett szerv túlélését is növeli. A verseny eredményei a teljes cikkben

Forrás: Unideb
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care