NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanSzervcserés adok-kapok

2013.11.11

Felpörgött a hazai transzplantáció, a veseátültetések száma a kétszeresére nőtt.


Felpörgött a hazai transzplantáció, a veseátültetések száma a kétszeresére nőtt, a szívtranszplantációké pedig háromszorosára, amióta Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz. A belépés szemléletváltozást, nagyobb odafigyelést, jobb szervezettséget hozott - írta riportjában a Népszabadság Online.

A kórteremben az ágyon egy olyan nő, aki húszéves dializálás után kapott új vesét. Igaz, az évtizedes művesekezelés következtében hiperimmunizált beteg vérében annyi ellenanyag halmozódott fel, hogy igazi bravúr kellett a megfelelő, minimális kilökődési kockázatú vese felleléséhez. Szerencsére óriási segítség volt az Ausztria, Németország, a Benelux államok, Horvátország és Szlovénia transzplantációs központjait tömörítő Eurotransplant, amelynek július óta hazánk is tagja. Vérét, mivel számára a rendelkezésre álló kb. 150 hazai donor szervei közül nem lehetett megfelelőt találni, 32 külföldi laboratóriumba küldték ki a legjobb donor megtalálásához – mondja Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának igazgatója, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozatának elnöke. A magyar belépés óta eltelt három hónap tapasztalatait a professzor leginkább a szemléletváltozásban, a nagyobb odafigyelésben, a jobb szervezettségben látja.

Korábban előfordult, hogy egy balesetes halott máját azért nem vették ki, mert nem volt hazánkban olyan beteg, akinek megfelelő lett volna a vércsoportja. Ma nemcsak ezt a szervét veszik ki, hanem a szívet is, hiszen az Eurotransplant mintegy 16 ezer recipiense közül biztos akad valaki, aki ezeket megkaphatja. Könnyen lehet, hogy egy szakmai team esetleg Berlinből jön el ezért a szívért. Ha meg májat kell valahol kivenni, azonnal szövetmintát vesznek a veséből is, hátha az is felhasználható. Idáig nagyon sok felhasználható szerv a temetőbe került, mostantól rászoruló, élő ember kapja meg. Az évi 16 ezer szervátültetést lebonyolító nemzetközi szervezet tapasztalatai egyértelműen megtermékenyítően hatottak a korábban évente mintegy négyszáz transzplantációt végző hazai szakmai közösségre.

Míg korábban a halott magyar donoroknak csak 45 százalékából sikerült egynél több szervet átültetésre felhasználni, már az Eurotransplant előzetes tagságának másfél éve alatt is öt százalékkal lehetett ezt feltornázni, ám az utolsó három hónapban ez az arány 72–75 százalékra ugrott. A veseátültetések száma ez idő alatt a kétszeresére nőtt, a szívtranszplantációké pedig háromszorosára! Ugyancsak két-háromszoros növekedés várható év végére a hasnyálmirigy-átültetések számában, és a májtranszplantációk száma is rekordot érhet el.

A teljes cikk

A szervátültetésről a vesebetegség.hu-n

Forrás: nol.hu


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care