NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanSzervdonációs- és Transzplantációs Világnap

2011.10.14

Köszönet és tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, a gyógyítóknak, illetve a szolidaritás kifejezése a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt.


A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda és a Magyar Transzplantációs Társaság immáron ötödik alkalommal ünnepli meg 2011. október 16-án vasárnap a Szervdonációs- és Transzplantációs Világnapot.

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napja az Európa Tanács kezdeményezésére indult 13 évvel ezelőtt, majd 2005-ben a WHO a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította. A rendezvény célja tiszteletadás a donorok és családtagjaiknak illetve szolidaritás kifejezése a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt. Ez a nap legalább egyszer évente lehetőséget teremt arra, hogy határokon átívelően eshessen szó a szervátültetésről, mint életmentő beavatkozásról, emellett a szervátültetésen már átesett emberek köszönetüket fejezik ki az átültetéseket végző sebészeknek, transzplantációs szakembereknek.

A rendezvény alkalmából Pro Vita díjban részesülnek az „életet adományozó” szervdonorok , akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá élődonoros átültetés révén valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához – a kitüntető elismerést a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkára, Dr. Szócska Miklós adja át.

Szt. Kozma és Damján díjat ad át a Transzplantációs Alapítvány Prof. Dr. Petrányi Győző professzornak, aki kiemelkedően sokat tett a hazai szervátültetés ügyéért.

Az elmúlt három év egyikében sem történt annyi szervátültetés Magyarországon, mint 2010-ben, ezen belül is különösen dinamikusan nőtt az élődonoros veseátültetések száma – hangsúlyozta Dr. Fehérvári Imre, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának főorvosa, a Magyar Transzplantációs Társaság főtitkára a világnap kapcsán kiadott közleményben. Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája által kiadott statisztikai összesítéséből az is kiderül, hogy az elmúlt tíz évben egyszer sem érkezett annyi donorjelentés a kórházaktól, mint tavaly. Országos szinten 287 riasztást fogadott a Szerkoordinációs Iroda, 159 esetben valósult meg ténylegesen a szervkivétel.

A potenciális donorok számát növelte az a pilotprogram, amelynek során kilenc kórházban kezdtek el szervkoordinátorok dolgozni. Az érintett intézményekben a 2008-as évhez képest huszonkettővel nőtt a donorszám. Szakemberek szerint 45 intézményben kellene bevezetni, illetve fenntartani a koordinátori rendszert.

Emellett javíthatja a helyzetet az élődonoros transzplantációk számának növelése. A Semmelweis Egyetemen 2010-ben megduplázódott, tízről húsz százalékra nőtt az élődonoros veseátültetések száma az előző évhez képest, ezzel az egyetem valamivel meg is haladta az európai átlagot, amely tizennyolc százalék – mondta Dr. Máthé Zsolt igazgatóhelyettes, aki nyolc éve vezeti a vesetranszplantációs osztályt. Mint hozzátette: az ilyen beavatkozásoknál a hosszú távú túlélés esélyei is jobbak.

A klinikán folyamatban van egy különleges immunológiai szűrés bevezetés is, amely azt szolgálja, hogy minél nagyobb immunológiai egyezés legyen a donor és a recipiens között, ezzel szintén javítható a transzplantáció sikeressége.

vesebetegseg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care