NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanSzűrések, tanácsadás a vese világnapján

2013.03.12

Csütörtökön az Alba Plaza Civil Korzóján várják az érdeklődőket - Fehérvár24


„Székesfehérvárnak fontos, hogy a polgárai egészségesek legyenek, ezért a 2011-ben elfogadott Egészségfejlesztési Tervben kulcsszerepet játszik a prevenció. A város Önkormányzata és a Szent György Kórház jól működő kapcsolatot ápol, kiváló közöttünk az együttműködés, ennek egyik szép példája lesz a Vese Világnapjához kapcsolódó felvilágosító és szűrőprogram.” – idézte  Östör Annamária a beharangozó sajtótájékoztatón elmondott szavait a Fehérvár24 tudósítása.

Minden évben egy-egy központi téma köré csoportosulnak a programok, idén az akut vesekárosodás megelőzésére, a lakosság felvilágosítására helyezik a hangsúlyt. A lehetséges okokat Dr. Zakar Gábor, a Székesfehérvári Dialízisközpont orvos-igazgatója ismertette. A szakember szerint súlyos károsodást okozhat például az ismeretlen eredetű táplálék-kiegészítők tartós fogyasztása, a normál adagnál két-háromszor nagyobb fehérjebevitel, a túlzott gyógyszerfogyasztás, a kábítószerek használata, a dohányzás, az elhanyagolt húgyúti fertőzés és a kiszáradás.

Március 14-én, csütörtökön 10 és 14 óra között az Alba Plazában található Civil Korzón vesebetegekkel foglalkozó szakemberek végeznek vérnyomásmérést, vizelet-szűrést, étrend- és életmód-tanácsadást, emellett folyamatosan vetítenek majd egy ötperces, tájékoztató kisfilmet.

Forrás: Fehérvár24Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care