NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTartós hemodializis egy néhány napos újszülöttnél

2012.11.28

Mérföldkövet jelentő terápiás beavatkozás áll mától rendelkezésre a DE OEC Intenzív Koraszülött-Újszülött központjában.


Egy életet veszélyeztető anyagcsere betegségben szenvedő, néhány napos, 3 kg alatti újszülöttet sikerült elsőként az országban tartós hemodialízis kezelésben részesítenünk, mellyel eltávolítottuk azt a mérgező anyagot, amely az agy számára toxikus - számolt be a beavatkozásról Dr. Balla György akadémikus, egyetemi tanár, a Gyermekgyógyászati Intézet igazgatója közleményben.

Az újszülött hemodialízis kezelése azért vált lehetővé, mert az Egyetemünk számos szakembere, valamint a Fresenius hemodializáló eszköze ezt lehetővé tette. A beavatkozásban az intenzív újszülött ellátás szakemberei, nephrológusok, gyermeksebészek, aneszteziológusok, radiológusok, ultrahangos szakemberek, intenzíves és dializáló nővérek vettek részt – tudatta a közlemény.A beavatkozást országos konzultáció előzte meg, melynek a döntése az volt, hogy itt Debrecenben történjen meg az újszülött tartós hemodializáló kezelése.

Forrás: DE OEC
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care