NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTeljeskörű kezelést biztosít majd a szegedi klinika kiemelt dialízis központja

2015.12.17

A projektben az új helyre költöző Dialízis Központot szerelik fel teljeskörűen a legmodernebb berendezésekkel és eszközökkel.


Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. E betegek életmentő kezeléséhez biztosít korszerű feltételeket a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. A most lezárult eszközbeszerzési projektben az új helyre költöző Dialízis Központot szerelik fel teljes körűen a legmodernebb berendezésekkel és eszközökkel - tudatta az egyetem közleménye.A vesebetegségek gyakorisága folyamatosan növekszik. A krónikus veseelégtelenség leggyakoribb oka a magas vérnyomás és a cukorbetegség, melyek előfordulási aránya az előrejelzések szerint szintén növekedni fog. Hazánkban minden 10. ember érintett valamilyen vesebetegségben, és a betegek száma minden évben 6%-kal nő. Évente 270-300 veseátültetés valósul meg, és közel 6500 krónikus páciens életben maradását biztosítja a művesekezelés. A vesepótló kezelés életmentő orvosi tevékenység, mely a heveny és a krónikus veseelégtelenség esetén is nélkülözhetetlen a beteg életben maradásához. A hemodialízis programba kerülő új betegek száma meghaladja azokét, akiknek már nincs szüksége a kezelésre, vagyis a jelenlegi kezelőhelyek fokozatosan betelnek, újakra van szükség.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Centruma kiemelt dialízis központ, valamennyi vesepótló beavatkozás elvégzésére alkalmas. Kapacitása azonban eddig szűkös és széttagolt volt, ráadásul – mivel a gépeket csak bérelte az intézmény – magas költségekkel is járt. A projekt célja az volt, hogy ezen a helyzeten segítsen. Az eddigi bérelt műszerparkot saját tulajdonú, a kor követelményeinek mindenben megfelelő eszközökre cseréljék. Az így kialakított diagnosztikai és terápiás feltételeknek köszönhetően a klinika a jövőben maximálisan meg tud felelni a régiós központtal szemben támasztott szakmai elvárásoknak.

dialízis géppark kiépítése

A projekt során 4 kezelőhellyel bővült a krónikus kezelőhelyek száma, amely az összesen 21 állandó használatra beszerzett géppel valósul meg, további négy gépet a fertőző, hármat az akut, kettőt gyermekek kezelésére használnak majd, egy nagygépes vízműves gép az intenzív osztályra kerül. Emellett hét felnőtt és egy gyermek tartalék berendezést is kap a klinika. A gépekkel lehetőség lesz hemodialízis, hemofiltráció és pre-/posztdilúciós hemodiafiltráció vesepótló kezelés elvégzésére is.

kezelőszékek, kezelőágyak, ágyasztalok (dialízis tálca)

A betegek jellemzően heti háromszor, alkalmanként 4 órán át részesülnek dialízis kezelésben. Azért hogy ez az idő minél kényelmesebben teljen, több irányba állítható, szabályozható kezelőszékekre, súlyosabb állapotú betegeknek kezelőágyakra és az ezekhez tartozó asztalokra is szükség van. A projekt során ezekkel is felszerelik a központot.

4 db mobil vértisztító berendezés és mobil vízelőkészítő berendezés

Vannak olyan esetek, amikor a beteg állapota miatt nem szállítható a dialízis központba, más osztályon kezelik, ilyenkor a beteghez telepítik a dializáló berendezést. Ezt az ellátást négy mobil eszköz fogja biztosítani, melyek alkalmasak folyamatos veno-venózus hemodialízisre, hemofiltrációra és hemodiafiltrációra, valamint magas volumenű folyamatos veno-venózus hemofiltrációra, membrán plazma szeparációra, hemoperfúzióra, lassú, folyamatos ultrafiltrációra. Működésüket egy mobil vízelőkészítő berendezés fogja biztosítani.

4 db APD automata

Az automata peritoneális dialízis (APD) esetében az adagolást, oldatcserét egy előre beállított automata végzi., egy ilyen berendezésre is szükség van.

 Májpótló berendezés

Gyakran előfordul, hogy a máj és a vese együtt betegszik meg. A kiemelt központoktól elvárható, hogy ilyen komplex szervpótló, méregtelenítő kezeléseket is végezzenek. Eddig azonban a klinikának nem volt erre alkalmas felszerelése. Most ezt a hiányt is sikerült pótolni. Az új májpótló berendezés albumin dialízisen alapuló technikával működik, frakcionált plazma szeparáció és adszorpció (FPSA), valamint high-flux dialízis kombinációját teszi lehetővé.

Plazmaferezis készülék

A plazmaferezishez is az elérhető legmodernebb készüléket szerezték be, mely terápiás plazmaferezisre és a plazmacserére egyaránt alkalmas.

2 db testösszetétel monitor, koncentrátumkeverő rendszer

A két új hordozható testösszetétel monitorral gyorsan lehet majd mérni a beteg hidratációs állapotát. A multifrekvenciás bioimpedancia segítségével a dialízis dózist lehet majd meghatározni. A koncentrátumkeverő rendszer pedig segít a költségek visszafogásában, mivel csökkenti az egy kezelésre jutó savas koncentrátum mennyiségét.

30 kiállással rendelkező komplett vízelőkészítő rendszer

A dialízis centrum működése hatalmas vízmennyiség mozgatásával jár, ezért szükség volt a teljes vízkezelő rendszer komplex automatizálására. A dializáló folyadékot egy vezetékes ivóvíz felhasználásával működő, egyszerre 30 beteg kezelését lehetővé tevő gép fogja előállítani. Használatával elkerülhetők a nagyobb költségigényű meghibásodások, és takarékosabbá válik a vízfogyasztás.

Terápiás adatkezelő rendszer

A szakszemélyzet adminisztratív teendőit egy terápiás adatkezelő rendszerrel optimalizálják. Ez is hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi az ellátást.

Sürgősségi és egyéb felszerelés beszerzése

A kezelőhelyiségbe újraélesztő-felszerelés (sürgősségi készlet - készenléti tálca), EKG, defibrillátor, ABMP, vérgáz-analizátor és egy kerekes szék is szükséges, amelyeket szintén a projekt során szereztek be.

Forrás: SZTE
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care