NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTippek, hogy kibírjuk az enyhülésig

2012.07.06

Mire figyeljünk, mit tehetünk a hosszan tartó kánikulában?
Jelenleg is hőségriadó van érvényben hazánk területén, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csak jövő kedden várható néhány fokos enyhülés. A hosszan tartó meleg nem csak az idősek és a betegek, de az egészséges emberek szervezetét is megviseli. A hétvégén sokan indulnak útnak autóval, aki teheti, a vízpartokon keres felüdülést. Egyszerű módszerekkel azok is enyhíthetik a hőséget, akik otthonukban maradnak. Az ÁNTSZ tanácsai.

Hogyan reagál az emberi szervezet a hőségre?
Normális külső testhőmérsékletünk 32-33ºC, ha a levegő hőmérséklete ennél magasabb, a bőr melegedni kezd, az egyetlen hőleadási lehetőség az izzadás és a párologtatás lesz. A nagy melegben az izzadás kétféle egészségi problémát okozhat: a kiszáradást és a nátriumvesztést. Ezért fontos, hogy ne csak az elveszített folyadékot, de a sót is pótoljuk, akár ásványvízzel, akár enyhén megsózott csapvízzel, teával. Melegben általában fáradékonyabbnak, bágyadtabbnak érezzük magunkat akkor is, ha alig mozgunk, hiszen szervezetünk a hőleadással jelentős munkát végez, ami elsősorban a szívműködést terheli meg.

Mi az a hőguta?
Hőgutát többnyire a nagy melegben, szabad térben végzett intenzív fizikai tevékenység okoz, például a munkavégzés vagy a hosszan tartó sportolás. Ebben az állapotban az igen magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Súlyos, megfelelő kezelés hiányában életveszélyes állapot alakulhat ki. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni inkább csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklis túra mellett dönt a hétvégén, álljon meg a közterületi kifolyóknál, nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

Mit tehetünk zárt térben?
A lakók jelentősen tudják csökkenteni a belsőtéri hőmérsékletet az épület adta lehetőségek jó kihasználásával. Az ablakokat napközben tartsuk zárva, a redőnyt eresszük le, a sötétítőfüggönyt húzzuk össze, csak éjszaka szellőztessünk. A ventillátorral kapcsolatban fontos tudni, hogy még jobban kiszárít bennünket, mivel csak a belső meleg/forró levegőt forgatja. Ezért szakaszosan kapcsoljuk be és fogyasszunk még több folyadékot.

Párologtatót is elhelyezhetünk a szobában, a kicsit magasabb páratartalom hűvösebb érzetet kelt. A klímaberendezést – ha van – szintén szakaszosan üzemeltessük és tartsuk be a fokozatosság elvét: hazaérve folyamatosan csökkentsük a hőmérsékletet, elindulás előtt pedig egyre inkább közelítsük a beállítást a külső hőmérséklethez.

Ki kell emelni, hogy a légkondicionálók működtetése jelentősen hozzájárul a helyi melegedéshez és a klímaváltozáshoz a közvetett szén-dioxid kibocsátás révén. Folyamatos üzemeltetésük csak a betegeket ellátó intézményekben indokolt. Egészséges embereknél csak átmeneti hűtésre szabad használni, különben csökkenti a hőmérséklethez való hosszú távú alkalmazkodó képességet.

Vigyázzon, aki gyógyszert szed!
A gyógyszerkészítményeket mindig a betegtájékoztató illetve az alkalmazási előírás utasításai szerint kell tárolni. Általánosságban elmondható, hogy a hűtést nem igénylő gyógyszereket 25°C, illetve 30°C alatt (a betegtájékoztató utasítása szerint) és fénytől védve kell tárolni a hatóanyag bomlásának megakadályozása érdekében, ezért fontos extrém hőségben megfelelő helyre tenni a gyógyszerkészítményeket a lakásban. A hűtőszekrényben (2°C - 8°C) illetve hűvös helyen tárolandó (5°C -15°C) gyógyszerek esetén fokozattan be kell tartani a tárolásra vonatkozó előírásokat a hőre érzékeny hatóanyagok miatt.

A gyógyszerkészítmények betegtájékoztatója, illetve alkalmazási előírása minden esetben figyelmeztet a fényérzékenység veszélyére, ha az alkalmazás során ez előfordulhat. Számos belsőleg alkalmazott gyógyszer okozhat fényérzékenységet például: sulfonamidok, tetraciklinek, thiazidok, griseofulvin (MSD Orvosi Kézikönyv). Bizonyos hatóanyagok (pl: ketoprofen, dimetindén) külső alkalmazása is fényérzékenységet okozhat. A betegnek kerülnie kell a napfényt és szabadban védőruházatot (kalapot, hosszú ujjú inget) kell viselnie.

Délután már levegőzni is veszélyes
A nagy meleg kedvezőtlenül befolyásolja a levegőminőséget is. A nyári szmog egyik fő komponense, a talajhoz közeli ózon másodlagos szennyezőként keletkezik fotokémiai reakciók termékeként a napsugárzás és magas hőmérséklet hatására nitrogén-oxidokból és illékony szennyező anyagokból. A hőmérséklet, szél, napsugárzás, páratartalom, a levegő keveredése egyaránt elősegítik az ózon képződéséhez szükséges vegyületek feldúsulását - figyelmeztet az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

Hazánkban az elmúlt napokban néhány nagyobb településen emelkedett az ózon koncentráció a délutáni órákban. Július 5-én 14 nagyobb városban volt a nyolc órás mozgóátlag maximuma a határérték, 120 ľg/m3 felett, Pécsett a kültéri mérőállomáson pedig több mint 3 órán keresztül volt tájékoztatási küszöbértéket (180 ľg/m3) meghaladó légszennyezettségi szint.

A jelenlegi mérések is igazolják a nemzetközi tapasztalatot, hogy a hőséghullámok alatt jelentősen növekedhet a légszennyezettség, elsősorban az ózon koncentrációk emelkedésére lehet számítani. Az adatok alapján megállapítható továbbá, hogy a maximális értékek általában nem a nagyvárosok központjában, hanem a város szélén, esetleg még távolabb jelentkeznek.

Az ózon nyálkahártya izgató hatású, elsősorban a kötőhártyát, orr- és felső légutak nyálkahártyáját izgatja. Intenzív mozgást végző gyermekek és felnőttek, továbbá az említett betegségben szenvedőknél enyhe légzési tünetek jelentkezhetnek. Súlyosbítja az idült légzőszervi betegségek és az asztma tüneteit, köhögést, nehézlégzést idézhet elő. Fokozott kockázatnak vannak kitéve a keringési, légzési betegségben szenvedő, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny személyek.

Az intézet javasolja, hogy a potenciálisan veszélyeztetett emberek, kisgyermekek délutáni órákban minél kevesebbet tartózkodjanak szabadban.

Forrás: vesebetegseg.hu összeállítás
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care