NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTíz év múlva már nyomtathatunk vesét

2014.05.30

Egyelőre apró veséket próbálnak reprodukálni laboratóriumi körülmények között.


Egy amerikai vállalat a queenslandi kutatókkal társulva próbálja továbbfejleszteni az emberi vese 3 dimenziós nyomtatóval történő előállítását - adta hírül a házipatika.com. A Queenslandi Egyetem kutatócsoportja Melissa Little professzor vezetésével tavaly egy kisméretű, mindössze két milliméter hosszúságú vesét állított elő a laboratóriumban. A San Diegó-i székhelyű bionyomtató cég, az Organovo, megállapodást írt alá az ausztrál egyetem kutatócégével, az UniQuesttel, hogy közösen fejlesszék tovább a technológiát, és végül megvalósítsák az emberi vese bionyomtatását.

Már évek óta kísérleteznek világszerte testrészek bionyomtatásával, és sikereket értek el a bőr, erek és a fül porcának előállításában, valamint részleges sikereket produkáltak bonyolultabb testrészek, például a húgyhólyag előállításában. A vese bionyomtatásával meg lehetne növelni az átültetéshez rendelkezésre álló szervek számát, és jelentősen javítani lehetne a transzplantáció sikerének valószínűségét. Little professzor szerint azonban a vese bionyomtatásának álma egyelőre legalább 15-20 évre van tőlünk, mert a vese rendkívül összetett szerv.

Forrás: házipatika.com
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care