NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTíz kezelőhellyel bővítenék a műveseállomást

2011.12.17

Bővíteni kívánják a szolnoki Hetényi Géza Kórház területén lévő műveseállomást.


Amint a fenntartó megyei önkormányzatnak a szolgáltató cég jelezte, 2008-ig az ellátást nagyobb nehézségek nélkül tudták biztosítani. A krónikus dialízisre szoruló betegek, valamint az akut esetek száma azonban folyamatosan növekszik. Ez összefüggésben áll a szolnoki megyei kórház kardiológiai és haemodinamikai ellátásának fejlődésével is. A szakmai színvonal fenntartása és a folyamatosan jelentkező többletfeladatok megoldása érdekében egy éve átalakították a betegellátás rendjét.
 
A műveseállomások orvosszakmai gyakorlatának megfelelő három műszak mellett negyedik műszak beindítására kényszerültek. A műszakrend kialakításánál figyelembe kell venni, hogy nem megoldott a művesekezelésre szoruló betegek szállítása, a kezelést végző dolgozók munkába járása. A statisztikák alapján—figyelembe véve a prognosztizálható változásokat — az elkövetkező 10-15 évben a művesekezelésre szoruló betegek számának folyamatos növekedése várható. Az ellátási igény növekedésének kielégítése érdekében a cég vezetése úgy határozott, hogy további 10-12 kezelőhely befogadására alkalmas épületrésszel bővíti a rendelkezésre álló felépítményt, amelynek eredményeképpen mintegy 60-80 fővel bővülhet a kezelt betegek száma.
 
A kórházat fenntartó megyei önkormányzat indokoltak és szükségesnek tartja a fejlesztést, így az várhatóan hamarosan elkezdődhet.
Forrás: Új NéplapMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care