NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTovább terjed az influenza Európában

2013.02.02

A 2013. január 21-27. közötti időszakról összesen 29 ország jelentett adatokat.


A 2013. január 21-27. közötti időszakról összesen 29 ország jelentett adatokat, és kétharmaduk földrajzilag kiterjedt influenzajárványról számolt be – ez derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentéséből , melyet az ÁNTSZ közölt facebook-bejegyzésében. Az influenzajárvány földrajzi kiterjedtségéről készült térképen az ECDC a kontinens szinte teljes nyugati felét (19 országot) piros színnel ábrázolta. Ez az 5 fokozatú skálán a legmagasabb szint.Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma 22 országban növekedett. A környező országok közül Ausztria, Szlovénia, Szlovákia és Románia szolgáltat adatokat az ECDC-nek. Ezek közül Ausztriában és Szlovéniában földrajzilag kiterjedt az influenzajárvány, míg Szlovákia regionális járványról, Románia pedig elszórtan jelentkező esetekről számolt be.

Nem uniós tag szomszédaink közül Horvátországban szintén földrajzilag kiterjedt az influenzajárvány, Ukrajnában regionális járványról, Szerbiában szórványosan előforduló esetekről jelentettek a hatóságok az Egészségügyi Világszervezetnek.

Az ECDC tájékoztatása szerint idén Európában az influenzajárvány az előző évihez képest hat héttel korábban kezdődött. A jelenlegi szezonban a múlt héten fordult elő először, hogy az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók légúti mintáinak több mint felében azonosították az influenzavírust. Ezek továbbra is döntően három törzshöz [influenza A(H1)pdm09, influenza A(H3), influenza B(Yamagata) vírusok] tartoznak, amelyek az erre a szezonra kifejlesztett védőoltásban is megtalálhatók.

Forrás: ÁNTSZMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care