NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTovábbra is fizetik a hatékony rákterápiát

2012.12.15

A rendelettervezeten a szakmai szervezetektől érkezett vélemények alapján tovább pontosíthatnak.


A közigazgatási egyeztetésre küldött, az onkológia területét is érintő egészségügyi rendelettervezet célja az ellátás minőségi fejlesztése. A tervezet értelmében új terápiás lehetőségek jelenhetnek meg a fej-nyak daganatok, valamint a gyomorrák kezelésében, továbbá a tételes finanszírozás keretében a tüdődaganatok kezelésére is elérhetővé válhat egy új készítmény - közölte az egészségügyi államtitkárság 14-én este az MTI-vel.

Azt írták, hogy a héten közigazgatási egyeztetésre megküldött egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosítása - amellyel kapcsolatban "számos túlzó megállapítás látott napvilágot" - tervezet. Kiemelték, hogy elkészítéséhez az egyes terápiás területek felülvizsgálata a szakmai kollégium illetékes tagozatainak javaslatai, valamint a nemzetközi terápiás irányelvek alapján történt. A mostani közigazgatási egyeztetésnek a lényege éppen az, hogy a rendelettervezeten a szakmai szervezetektől érkezett vélemények alapján tovább pontosíthatnak, az egyeztetési folyamat januárban zárul le - írták.

December 12-én az Index írt arról, hogy a kormány egy tervezet szerint a nagy értékű gyógyszeres kezelések számának drasztikus csökkentését tervezi. A hírportál hozzátette: ha a kormány elfogadja, 1-2 milliárdot spórolhat a költségvetés, viszont azok az áttétes rákos betegek, akiknek már csak néhány hónapjuk van hátra, első körben nem juthatnának hozzá az életüket nagy eséllyel meghosszabbító modern gyógyszeres kezelésekhez.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár másnap újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a tervezetet félreértelmezték, annak célja éppen az, hogy minél többen kaphassák meg a hatékony kezelést.
Szócska Miklós elmondta, mostanáig bevett gyakorlat volt, hogy olyanoknál is alkalmazták a költséges terápiát, akiknél nemcsak teljességgel hatástalan volt a kezelés, hanem akár még rontotta is állapotukat. Az államtitkár kiemelte, hogy az említett tervezetet - ahogy a gyakorlati alkalmazásának részletszabályait is - a szakmai szervezetekkel közösen dolgozzák majd ki.

Az egészségügyi államtitkárság pénteken a szakmai kollégium onkológiai és sugárterápiás tagozatának képviselőivel egyeztetett. Az államtitkárság közleményében kifejtette: az utóbbi években számos, nagy értékű, egyedi célzott kezelést biztosító úgynevezett biológiai készítmény jelent meg, ezek a betegek egyre szélesebb körének biztosítanak "nemzetközi szintű kezelési lehetőséget". Ez évtől egy további készítmény, 2013-tól pedig éppen az érintett szabálytervezet szerint még egy további nagy értékű biológiai készítmény is elérhetővé válik az úgynevezett tételes finanszírozásban.

Hozzátették, hogy "ezek a készítmények csak nagyon pontos diagnosztikai vizsgálatok után, célzott módon alkalmazva jelentenek valódi segítséget az adott daganatos kórképekben". Az ilyen vizsgálatokat viszont csak a nagyobb centrumokban tudják elvégezni, ami indokolttá teszi a terápiás döntési folyamatok és szakmai protokollok betartásának koncentrálását - írta az államtitkárság.

Ehhez az onkológiai centrumok fejlesztését támogató beruházások Veszprémben, Miskolcon és Egerben már folyamatban vannak, és egy hónapon belül újabb tízmilliárd forintos onkológiai centrum fejlesztési programot indítanak el - olvasható a közleményben.

Forrás: MTIMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care