NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országban



Transzplantáció: hosszú, hosszú várólisták

2016.08.16

Az elmúlt fél évben tovább dagadtak a várólisták a transzplantációk esetében.


Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) legfrissebb adatai szerint a februári 1145-tel szemben jelenleg 1158-an várakoznak új vesére, 126 embernek kellene új máj, nyolccal többnek, mint februárban, és a korábbi 56-tal szemben már 60 páciensnek lenne szüksége új szívre. Kombinált, vese-hasnyálmirigy donorra most 22 helyett 36 beteg vár, és 11 embernek kellene új tüdő az egészséges élethez. Ez az utóbbi az egyetlen olyan transzplantációfajta, amelynél csökkent a várakozók száma - írta az mno.hu.

A nemzeti szervdonációs regiszter legfrissebb mutatói alapján – elhunyt donor szervének köszönhetően – az idei évben eddig 186 vese-, 46 máj-, 35 szív-, 8 tüdő- és 2 kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetést végeztek magyar betegeken. Előfordul azonban, hogy valaki hiába kerül sorra, mégsem tudják megműteni. Mihály Sándor, az OVSZ szervkoordinációs irodájának igazgatója elmondta: ha valamilyen fertőzéstől, betegségtől szenved a beteg, például influenzás vagy megfázott, nem hajtható végre a szervbeültetés.

Az OVSZ honlapján  hosszú a lista arról, mely okok számítanak kizáró tényezőknek a donorokat tekintve: nem transzplantálható egy szerv például, ha rosszindulatú daganatos betegségben, véralvadási zavarban, vírushordozó állapotban, illetve akut fertőzésben, immunrendszert érintő rendellenességekben szenvedett a szervadományozó, valamint autoimmun betegség során sem.

Forrás: mno.hu




Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care