NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTranszplantáció: kiállítás a Képviselői Irodaházban

2013.02.18

A műtéttől való félelem mellett az egzisztenciális szorongás is erősödik.


„Emelkedik a műtétszám, ez is jelzi, hogy gyógyul ez a szakma is” – mondta Szócska Miklós a transzplantációs adatokról. Az egészségügyért felelős államtitkár mindezt a Képviselői Irodaházban bemutatott, Árnyék és fény című, a szervátültetés témáját feldolgozó fotókiállítás hétfői megnyitóján jelentette ki. Kétségtelen, hogy a szív-, és tüdőátültetések száma megnőtt, és vesedonorból, különösen az élődonorokból jóval több volt tavaly, mint néhány éve. Viszont körülbelül százzal kevesebb vese-transzplantációra került sor, mint 15 évvel korábban.

A Tarján Iván által tíz éve készített fotósorozat nem csak magát az átültetés folyamatát, hanem azokat a betegeket, donorokat és családtagjaikat is bemutatja, akik a transzplantációnak köszönhetően életet kaptak illetve életet adtak. Az elmúlt években a Transzplantációs Alapítvány a képeket csaknem 150 helyen mutatta be, így több ezer ember láthatta. A hétfői kiállításmegnyitón Szalamanov Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy ha most nem várható is nagyszámú látogató, azok a politikusok, akik a következő egy hét alatt a Képviselői Irodaházban megnézik a képeket, sokat tehetnek a transzplantáció, a vesebetegek ügyéért. Természetesen, a következő hónapokban újabb helyszíneken találkozhatunk a különleges tárlattal , például március 11-től 10 napon át Győrben, az ETO Bevásárlóközpontban is.A statisztikákkal kapcsolatban az alapítvány elnöke arra az örvendetes tényre hívta fel a figyelmet, hogy míg pár éve a veseátültetések csupán 2-3 százalékánál származott a vese élődonortól, addig az utóbbi évben ez az arány már elérte a 20 százalékot: 2012-ben a 270 transzplantációból 54 elődonoros volt. Elmondta azt is, hogy valóban jobbak a máj-, tüdő-transzplantációs adatok, és nőtt a szívátültetések száma is: a korábbi, évi 20-24 helyett tavaly már 33 műtét volt. Egyértelmű, hogy a javulás egyik legfőbb oka, hogy részlegesen csatlakoztunk az Eurotransplanthoz, tehát például a gyerekek, és a speciális esetek már külföldről is kaphatnak szervet. A múlt évben 10 gyermek köszönhette az életét az Eurotransplant által felkínált szerveknek. Az, hogy idén teljes jogú tagokká válunk, várhatóan tovább növeli az átültetések esélyét – tette hozzá.

Szalamanov Zsuzsa megemlítette azonban azt is, hogy a transzplantáció egyre inkább nem csak donorkérdés, hanem beteg-kérdés is , ugyanis mind több vesebeteg mondja azt, hogy nem akar átültetést. Ennek részben a műtéttől való félelem a magyarázata, de mostanában már egzisztenciális okai is vannak. Sok páciens mondja azt, hogy a dialízis mellett tud dolgozni, míg az átültetés fél év kiesést jelentene a munkából, sőt nem is biztos, hogy ennyi kiesés után visszavárnák őket. Az új fogyatékos törvény is többeket elbizonytalanít: míg a dialízis alatt a betegek rokkantnyugdíjat kaphatnak, addig egy transzplantáció után elveszíthetik ezt a bevételt. Tehát sokan az egzisztenciális biztonság miatt inkább lemondanak a teljes élet esélyéről. Az alapítvány e rossz tendencia legyőzéséért márciusban kampányt indít: sikeresen transzplantált betegek kíséretében dialízis-központokat látogatnak meg, ahol igyekeznek meggyőzni a betegeket az átültetés hatékonyságáról.

A Nemzeti Vese Program rovata a transzplantációról a Weborvoson

Forrás: vesebetegseg.hu - Beb
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care