NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTranszplantációs rekord született Kínában

2016.05.10

Zöld folyosón juttattak célba egy átültetésre váró szívet Kínában 700 km-ről, 4 óra és 16 perc alatt.


Kínában először juttattak átültetendő szervet úgynevezett "zöld folyosón" - gyorsan és biztonságosan - a donortól a páciensig 700 kilométeres távolságra. A szívtranszplantációhoz szükséges kioperált szervet a kelet-kínai Hagncsouból Vuhanba mindössze 4 óra és 16 perc alatt juttatták el sikeresen - számolt be a China Daily című napilap.

A zöld folyosó rendszerét Kínában az egészségügyi és a közlekedési hatóságok alkották meg a rendőrség közreműködésével. Célja az adott szerv minél gyorsabb és biztonságosabb helyszínre szállítása azért, hogy a legkevésbé legyen kitéve sérülésnek, a "minőségromlás kockázatának". Sok emberi szerv, köztük a máj ugyanis alkalmatlanná válik az átültetésre, ha több mint 12 órán át tárolják.

A folyamatban a mentőautók azonnali indításától az emberi testrészek szállítását biztosító repülőgépjáratok készenlétbe helyezéséig minden részletet megterveztek és olyan részleteket is kidolgoztak, hogy ha a szervet szállítónak például vonattal kell közlekednie, akkor sürgősségi eljárásban juthasson például jegyhez.

A szóban forgó eset során a műtét 30 percet vett igénybe, a kísérőszemélyzet gyors biztonsági ellenőrzésen esett át, a repülőgép fedélzetére jutásuk is olajozottan történt. Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban megkülönböztető jelzéssel ellátott jármű kísérte a mentőt, a rendőrség pedig nyomon követte az autókat, és amelyik kereszteződésben kellett, időben zöldre állította a közlekedési jelzőlámpákat.

A műtétet kevesebb mint fél órával azután már meg is kezdték az orvosok, hogy a szív megérkezett a kórházba.

A kínai EHang Holdings vállalat az amerikai Lung Biotechnology céggel együttműködve 1000 olyan drón kifejlesztését jelentette be a napokban, amelyek épp a transzplantációra szánt szervek célba juttatását szolgálják majd. A közös programot, amellyel az életmentő szervek szállítását kívánják forradalmasítani, 15 évesre tervezik.

Kínában közismerten és hagyományosan alacsony a szervek adományozásának hajlandósága, bár az utóbbi időben a felvilágosító munkának és az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztésnek köszönhetően javult a helyzet. 2015-ben a világ legnépesebb országában 2776-an járultak hozzá valamely létfontosságú testrészük haláluk utáni átültetéséhez, csaknem kétszer annyian, mint egy évvel korábban.

Összességében Kína a felajánlott szervek számát tekintve a harmadik helyen áll a világon. Sokan évekig kénytelenek a sorukra várni, illetve sokan végül nem is jutnak a szükséges szervhez. 2015 januárjától tilos a halálra ítéltek testrészeinek felhasználása.

Forrás: MTI
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care