NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTranszplantációs Társaság: jó helyzetben van a szervátültetés

2012.11.23

Ausztriában és Németországban 100 donorból 90 minden szervét transzplantálni tudják, addig Magyarországon ez a szám alig éri el a 40-et.


Kóbori László, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke a magyarországi első sikeres transzplantáció ötvenedik évfordulóján tartott szegedi transzplantációs konferencia alkalmából úgy fogalmazott: szépen fejlesztett, jól működő ágazatról van szó. Mind a számok, mind az eredmények tekintetében megfelel az ország a nemzetközi viszonylatoknak. "Jó eredményeket érünk el, és persze lehetne javítani a számokat akár a vese-, szív-, máj- vagy hasnyálmirigy-átültetés terén, de a jelen helyzetben és donorszám mellett ez a maximum." Talán ez a jövőben intenzívebb fejlődésnek indul majd - tette hozzá.

A professzor kifejtette: a veseátültetés a mennyiségét tekintve nyugat-európai szintű. Csaknem 150 műtétet végez Budapest, és ugyanennyit a másik három - Szeged, Debrecen, Pécs - centrum évente. A várólistán 6-700 beteg van. Májtranszplantáció 40-50 van évente, amivel már majdnem nagy központnak számítunk. Ennél azonban lehetne több is, hiszen 150-en vannak a várólistán.

Hasnyálmirigy-átültetés tekintetében közepes központnak számítunk Európában, mintegy 100-at hajtottak végre eddig. Szívátültetésekből eddig 270-et végeztek el, ebből 27-et idén, de az optimális az lenne, ha évente 50 transzplantációt tudnának végrehajtani.

A transzplantáció tekintetében egyébként a magyar populáció "pechesnek" számít, mert a társadalom egészségi állapota az életvitelbeli problémák - dohányzás, alkohol, mozgásszegény életmód, egészségtelen ételek, környezeti károk - miatt nem túl jó. Ez azt jelenti, hogy Ausztriában és Németországban 100 donorból 90 minden szervét transzplantálni tudják, addig Magyarországon ez a szám alig éri el a 40-et - magyarázta Kóbori László.

Az Eurotransplanthoz való részleges csatlakozásáról kifejtette: ez lehetőséget biztosít arra, hogy a sürgősségi esetekben külföldi segítségre tartsunk igényt. Például sürgősségi májátültetéskor 24-48 órán belül kap a beteg szervet. A teljes jogú tagság remélhetőleg megvalósul, és a csatlakozás által számos beteg juthat hamarabb szervhez, és így lerövidülnek a régebben akár évekre nyúló várólisták.

Idén kettős jubileumot ünnepel a Magyar Transzplantációs Társaság. Ötven évvel ezelőtt Szegeden végezte el Németh András az első sikeres veseátültetést, emellett idén 15 éves a társaság. Az ünnep alkalmából tartott emlékülésen, a Németh Andrásról elnevezett életműdíjat Szabó Zoltán professzor vehette át, aki elsőként végzett szívtranszplantációt az országban. Az aktuális statisztikák

Forrás: MTI

Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care