NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTrapik új élete

2015.09.16

Elapadnak a transzplantáltak alapítványának támogatásai, megeshet, hogy már jövőre sem tudnak működni.


Sok a tévhit, ezért a laikusoknak és a leendő szervátültetetteknek is szükségük lenne a programokra, tájékoztatásra. Az elmúlt 25 év alatt sok értéket letettek az asztalra, most mégis csak csordogál a támogatás. Programokra még csak-csak kapnak adományokat, ám működésre senki nem ad pénzt. Így tervezhetetlen a munkánk, és előfordulhat, hogy már jövőre sem folytathatjuk – panaszolta a Szabad Föld – online-nak Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért elnöke.

Iskolák százaiba megyünk előadást tartani, mert fontos, hogy a diákok tisztában legyenek vele, mi a donáció, transzplantáció. E téma Argentínában például már a tananyag része, ezért is magas náluk a szervátültetések száma. Transzplantáltnak lenni nem betegség, hanem állapot. Bátorítjuk azokat, akik tanácstalanok, vállalják-e a műtétet – magyarázta az elnök, aki maga is trapi, azaz szervátültetett: több mint 20 éve él új vesével. A sport és a tevékeny élet sokat segített abban, hogy teljes értékűnek érezze magát. Bár már közelít a hetedik ikszhez, ma is rendszeresen úszik – korábban versenyeken indult, érmeket szerzett, világcsúccsal is büszkélkedhet.

Még mindig sok tévhit kering, sokan pedig szemérmességből, félelemből hallgatnak ezekről a dolgokról. Az emberek többsége azt hiszi, előzetes beleegyezésre van szükség ahhoz, hogy haláluk esetén felhasználják a szerveiket. Holott a törvény szerint csak annak a szerveit nem ültethetik át más emberbe, aki ezt előre írásban megtiltja. Engedélyt a szervkivételre csak kiskorú esetében kell adnia a szülőnek vagy a gyámnak. Élő donoros műtéteknél nem csak a hozzátartozóktól kaphat szervet a beteg, de baráttól, élettárstól is, akivel szoros érzelmi kapcsolatban áll.
Ezt egyre többen vállalják, adományoznak szervet. Egy évtizede még 3-5 élődonoros transzplantáció történt évente hazánkban – ezzel sereghajtók voltunk Európában –, ma viszont ennek a tízszereséről szólnak a statisztikák. Ebben szerepet játszik, hogy a vese eltávolítását már laparoszkópiás műtéttel végezhetik a donoroknál.

Akik úgy döntenek, hogy szervet – többnyire vesét, olykor a májuk egy darabját – ajánlják fel és ezzel megadják az új élet esélyét a másiknak, elismerésben is részesülnek. A Pro Vita-díjat az idén több mit harminc szervdonor veheti át az október 10-i világnapon – jegyzi meg a portál.

Forrás: Szabad Föld Online
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care