NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTúl vannak a kerékpártúra felén a vesebetegek

2012.07.05

Nem csak a fizikai megterhelést, a hőséget is jól bírják a dializáltak.


Több mint 120 kilométert tekert már le az a négy dializált krónikus vesebeteg, akik elhatározták, hogy négy nap alatt biciklivel körülkerekezik a Balatont. Dr. Schneider Károly főorvos, aki végigkíséri a betegeket, maga is meglepődött, hogy a napi négyszeri oldatcserére szoruló paciensei milyen jól bírják nemcsak a fizikai megterhelést, hanem az extrém hőséget is.

A vesepótló kezelésre szoruló betegek július 3-án, Balatonfüredről indultak és szerdán már Fonyódnál jártak. A csütörtöki cél Siófok, és pénteken a tervek szerint visszaérnek Füredre. Összesen négy nap alatt 210 km-t tesznek meg a tó körül. A túrát, a RenBalatour-t két vesebeteg, a 27 éves Horváth Róbert és a 40 éves Pingitzer Károly találta ki a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kórteremben, ahol mindkettejüket a hasi dialízisre készítették fel.A keddi füredi startnál végül is csaknem két tucat ember jelent meg. A két ötletgazdán kívül másik két dializált vesebeteg, a negyvenes éveit taposó Arany János és az 58 éves Szénási András is vállalkozott a túrára. Őket kíséri Schneider Károly orvoson kívül a B. Braun Avitum Dialízis Központ három ápolónője is, valamint velük tartanak barátok, hozzátartozók, ismerősök is.

Két nap biciklizés után dr. Schneider Károly a Weborvosnak arról számolt be, hogy a négy kerekező kitűnő kondícióban van. Igaz, ezen nincs mit csodálkozni, hiszen például Károly éveken keresztül hegyi biciklizett, és Andrásnak is ez volt a kedvenc időtöltése. Igaz, most már az 58 férfi több betegséggel is küzd, tehát ő csökkentett távot teljesít, de így is lekerekezik napi 15 kilométert. Sikerült megoldani a napi négyszeri oldatcserét is: bár nem a legideálisabb környezetben, a betegek a kísérőautóban végzik el a hasi dialízist. Az orvos arra figyelmeztet, hogy azért átlagos esetben mindenképp ügyelni kell a peritoneális dialízishez szükséges, hasból kiálló katéter higiéniájára, elkerülendő a hashártyagyulladást.

A hőség ellen a betegek is ugyanúgy próbálnak védekezni, mint mások, egyetlen különbség van, hogy a veseelégtelenség miatt ők kevesebb folyadékot vehetnek magukhoz. Az orvos magyarázata szerint egy egészséges ember átlagos körülmények között fél liter folyadékot párologtat és ürít ki naponta, ilyen hőség esetén ez akár másfél liter is lehet. Egy vesebetegnél, mivel többnyire vagy kevés, vagy egyáltalán nincs vizelet, ez a mennyiség jóval kevesebb, tehát a pótlásnál ezt is figyelembe kell venni.

A túra eddigi tapasztalatai is bizonyítják, hogy ha sikerül a napi ritmusba beilleszteni a napi négyszeri oldatcserét, az ehhez szükséges életmódváltást, a dializált vesebetegek tanulhatnak, dolgozhatnak, normális életet élhetnek.

Forrás: Weborvos.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care