NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanÚj év, új influenzajárvány: vírust is találtak

2013.01.04

Egy 23 éves beteg mintájából mutatták ki az influenza A(H1)pdm09 vírust.


Bár az év végi ünnepek és tanítási szünet miatt az influenza-szerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma is megcsappant, az 51. héten a laboratóriumba küldött egyik mintában már hazánkban is találtak influenza vírust, ami jelzi, közeledik hozzánk is a betegség: egy 23 éves beteg légúti váladékában mutatták ki az influenza A(H1)pdm09 vírus jelenlétét. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosoktól érkezett adatok alapján az országban 2012. december 24-30. között kb. 2 400 beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz.

A betegek 13,8%-a gyermek, 43,9%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 28,7%-uk a 35-59 évesek, 13,6% pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ. A 2012-es szezonra készült új oltóanyag háromkomponensű: egyrészt tartalmazza a már tavaly is alkalmazott H1N1 vírus egyik változatát ( (H1N1)pdm9 ), másrészt két új vírustörzs (H3N2 és Yamagata) is található benne.

Érdemes kihasználni az év eleji csendességet és azoknak a krónikus betegeknek, illetve hivatásuk vagy életformájuk miatt veszélyeztetetteknek kérni a védőoltást, akik nehezen kerülnék el a fertőzést, vagy akiknek szervezetét nagyon megviselné a napokig tartó magas lázas állapot, illetve a fenyegető szövődmények. Mint arról már többször írtunk, ebbe a körbe tartoznak a krónikus vesebetegek és a szervátültetésen átesettek, akiknek erősen javallott kikérni a kezelőorvos véleményét a vakcinációval kapcsolatban. A veseelégtelenséggel élők, illetve a transzplantáltak térítésmentesen kaphatják meg az oltást. Az ÁNTSZ általános tájékoztatójából kiderült, mit kell tudni az influenzáról általában, s kinek jár a kedvezmény.

Forrás: vesebetegseg.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care