NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanÚj módszer a hazai gyermek-veseátültetésben

2013.04.17

A vesék méretük miatt egyenként elégtelenek lettek volna, de így együtt tökéletesen működnek.


Jól van, és már otthon lábadozik az a 12 éves kisfiú, aki a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján kapott két új vesét a meglévők mellé, így most négy vesével él - adta hírül a Semmelweis Médiafigyelő. Langer Róbert, a műtétet végző professzor elmondta: a gyermek hasüregébe, köldökmagasságban ültették be a plusz két vesét, melyek méretük miatt egyenként elégtelenek lettek volna, de így együtt tökéletesen működnek a fiú szervezetében és vele együtt fognak növekedni.

Magyarországon ilyen műtétet még nem végeztek gyermeken, a beavatkozás a szerv kis mérete és a beültetés helye miatt volt technikailag nagy kihívás.

A kisfiút egy hónapja műtötték, állapota olyan gyorsan javult, hogy két héttel a műtét után hazaengedték Borsod megyei otthonába. Négy hónapig még hetente szükséges kontrollra járnia, később egyre ritkábban. Most még vigyáznia kell magára, de hamarosan úgy élhet, mint bármelyik kortársa.

A professzor elmondta, hogy a fiú 10 hónap dialízis után kapott új veséket. Alapbetegsége egy fehérjeürítéssel járó zavar volt, ez tette tönkre veséit. Négy éve vették gondozásba Debrecenben, de tavaly egy bárányhimlő fertőzés után annyira romlott az állapota, hogy vesepótló kezelésre szorult, ekkor merült fel a a szervátültetés igénye, mint a legjobb megoldás.

A professzor szerint az új műtéti gyakorlattal számos veseátültetésre váró kisgyermeken segíthetnek, elsősorban az ő esetükben fontos kiemelten a mihamarabbi transzplantáció. Azok a gyermekek ugyanis, akik hosszú ideig kényszerülnek dialízisre, visszamaradnak a fejlődésben. Tavaly a 16 év alatti gyermekek esetében jelentősen csökkent a várakozási idő a részleges Eurotransplant csatlakozásnak köszönhetően.

Négy vesével fog focizni István - a NOL TV videofilmje a kisfiúról

Nézze meg: Langer professzor általában a donorhelyzetről és a vesetranszplantációról az ECHO TV sorozatában

Forrás: Semmelweis Médiasarok
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care