NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanÚj terápiás lehetőségeket keresnek

2011.08.23

Magyarországon ez az első kétfoton-mikroszkóp, amelyet vesekutatásra használnak.


Akik kicsit is jártasak a diagnosztikában vagy láttak már tévében, interneten mikroszkópot, azok megszokhatták, hogy tárgylemezeket, metszeteket, kis üvegcsékben lévő szövettenyészeteket vizsgálnak ezzel az eszközzel. Ám van egy olyan mikroszkóp, amely segítségével élő szervezetet, jelenleg élő állatot is lehet vizsgálni: ez a kétfoton-mikroszóp vagy más néven multifoton-mikroszkóp. A 100-120 millió forintos készülék nemrég érkezett a Semmelweis Egyetem Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központjába, ez alkalommal szerveztek exkluzív bemutatót.

"A kétfoton-mikroszópos berendezés első látásra szokványosnak tűnő mikroszkóp, ám mégis különleges, mivel egy lézer segítségével bele tudunk világítani élő szervezetbe olyan mélyen, hogy éppen zajló élettani folyamatokat tudunk vele vizsgálni, tehát esetünkben egy kísérleti patkány veséjének szerkezetét látjuk" - mondta Dr. Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetének igazgatója. Amit láttunk, az egy tudományos program része, melynek neve: "A molekuláktól az emberig".

"Magyarországon ez az első kétfoton-mikroszkóp, amelyet vesekutatásra használnak, és Európában is csak egy éve kezdték erre a célra használni, jelenleg ötnél kevesebb ilyen készüléket használnak vesekutatásra" - mondta Prókai Ágnes PhD hallgató, aki a készülékkel már hetek óta végez vizsgálatokat, miután az Egyesült Államokban tapasztalatot szerzett ezen a területen.

Azon túl, hogy az elmúlt 10 évben a vese patomechanizmusát vizsgálták, most új terápiás lehetőségeket keresnek. "Azt próbáljuk kideríteni, hogy van-e olyan gyógyszeres kezelés, beavatkozás, amelyet hogyha transzplantáció alatt megkap a kis beteg, akkor esetleg a vese túlélése jobb lesz" - ismertette kutatási területét Prókai Ágnes, és bemutatta azokat a felvételeket, amelyeken látszódnak a vese egyes szöveteinek élő folyamatai.

"Ebben a pályázati ciklusban az egyetemen belül összesen két kutatócsoport kapott MTA-támogatást: ebből az itt zajlóban a vese oxigénhiányos állapotát vizsgálják, ez a koraszülöttek és a transzplantációs folyamatok szempontjából fontos. A kétfoton-mikroszkóppal egyedülálló módon, Európában is unikális módon vizsgálhatjuk a vesét" - mondta Dr. Fekete Andrea PhD, klinikai orvos.

"A technológia rutin vizsgálati módszerként való alkalmazása nagyon sok időbe telhet, ám fontosabb, hogy olyan kórfolyamatokat tudunk élőben vizsgálni, amelyeket eddig nem tudtunk. Ha felfedezünk újabb patomechanizmusokat, akkor azok ellen lehet gyógyszert fejleszteni - ilyen módon kézzelfogható haszna lesz a kutatásainknak. Például saját kutatási eredményeink egyike, hogy vizsgálunk egy olyan gyógyszert, amelyet eredetileg más betegségcsoportra fejlesztettek ki, ám mi beadtuk a patkányoknak, és azt vettük észre, hogy használatával kevésbé károsodik a vese szövete, jobb a vérellátás, az állatok tovább élnek. Ennek eredménye az lehet, hogy majd humán kísérleteket is érdemes végezni ezzel a gyógyszerrel" - mondta a klinikai orvos.

Rendkívül fontos számunkra a gyermekkori vesebetegség és a transzplantáció kutatása, mivel az elmúlt évtizedekben a vesék hosszú távú túlélés jelentős mértékben nem nőtt. Mi ennek okát próbáljuk vizsgálni, és ez ellen próbálnának új módszert kifejleszteni. "Ennek a kutatóközpontnak a különlegessége, hogy itt együtt van a klinikum és a kutatás" - indokolta a kutatócsoport sikerét dr. Fekete Andrea.

Részletek és további fotók a Weborvoson


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care