NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanÚj terápiás szerepben a peritoneális dialízis

2015.02.24

A peritoneális dialízis mint terápiás lehetőség a végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésében.


Az utóbbi időben a krónikus veseelégtelenség kezelésében már bizonyított peritoneális dialízis (PD) kezelés kedvező kardiális hatásai miatt egyre inkább teret nyert a súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésében is. A PD kezelés hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy 2015 januárjában Magyarországon elsőként peritoneális dialízis kezelés mellett sikeres szívtranszplantációt hajtottak végre egy szívelégtelenségben szenvedő betegen.

A szívelégtelenség jelenleg a 40 és 59 év közötti felnőtt lakosság 1,5-2%-át, a 60 év fölöttiek 10%-át érinti. A szívelégtelenségen belül is növekvő tendenciát mutat a végstádiumú szívelégtelenségben szenvedők aránya. Nyugat-Európából és az Amerikai Egyesült Államokból származó statisztikai adatok alapján lakosságszám arányosan hazánkban mintegy 15–20 000 végstádiumú szívelégtelen beteg él. A szívelégtelenség nagy terhet ró a betegekre, a betegeket körülvevő családra és az egészségügyi ellátó rendszerre egyaránt. Ha csak a költségeket tekintjük, ismert, hogy az egészségügyi kiadások 1-2%-át a szívelégtelen betegek ellátására fordítják, amelynek jelentős részét a végstádiumú betegek speciális ellátása teszi ki, ide értve a szívtranszplantációt és a mechanikus keringéstámogató eszközöket.

A kialakult szívelégtelenség kezelése multidiszciplináris szemléletmódot és kezelést igényel, annak köszönhetően, hogy a szívelégtelenség súlyosbodásával mind több szervrendszer működése válik elégtelenné, így a betegek nagy részénél veseérintettség, ún. kardiorenális szindróma alakul ki. E tünetcsoport kialakulása és tünettana alapján, az összefüggő folyamatok miatt a sikeres kezeléshez a betegellátó teamben nefrológus részvétele is szükséges. Az utóbbi időben a krónikus veseelégtelenség kezelésében igazolt kedvező kardiális hatások miatt súlyos szívelégtelen betegek terápiájában is egyre jobban teret nyert a peritoneális dialízis (PD) kezelés.

2014 tavaszán Magyarországon elsőként a Fresenius Medical Care Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) Extracorporalis Szervpótló Centrumában a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai Klinikával együttműködve kezdte el alkalmazni a PD kezelést súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. Ezzel párhuzamosan szintén elsőként alkalmazta a minimál invazív per cutan PD-katéter behelyezést, amely technika segítségével a kezelés a katéter beültetését követően akár azonnal megkezdhető szemben a hagyományos sebészi beültetési technikákkal. Hazai tapasztalatok szerint - számos, a nemzetközi irodalomban közölt eredményhez hasonlóan - a PD kezelés indítását követően a betegek kardiális funkciói, erőnlétük, életminőségük jelentősen javult, a szívelégtelenség tünetei nem jelentkeztek újra, nem került sor újabb kórházi felvételekre. A PD kezeléssel indított, súlyos szívelégtelen betegek állapotában látványos javulást értek el.

Fontos mérföldkő volt, hogy 2015 januárjában Magyarországon először a Fresenius Medical Care DE KK Extracorporalis Szervpótló Centrumának peritoneális dialízissel kezelt végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő betege sikeres szívátültetésen esett át a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, amely bizonyítja a kezelés egyértelmű hatásosságát, és biztonságosságát. A korábbi feltételezésekkel szemben a PD kezelés és az ehhez szükséges hasüregi katéter nem jelent nagyobb fertőzési kockázatot, mint egyéb intravazalis eszközök, sőt a nemzetközi közlések is szignifikánsan alacsonyabb infekciós rátáról számoltak be.

A szakemberek bíznak benne, hogy a jövőben - köszönhetően a peritoneális dialízis valamint az egyéb ultrafiltrációs kezelési technikáknak - egyre több végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő beteg életminősége javulhat, illetve a beteg eljuthat a sikeres szívtranszplantációig.


Forrás: Dr. Pethő Ákos, FMC DE KK Extracorporalis Szervpótló Centrum, FMC Semmelweis Egyetem Dialízis Központ
Szívelégtelenség Napok 2015, Hajdúszoboszló

A peritoneális dialízisről a vesebetegseg.hu-nMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care