NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanÚj vesével 15 évesen

2013.07.29

Történész szeretne lenni, szeptembertől kezdi a gimnáziumot.


Dávid alig egy hónapja kapott új vesét, hetente jár utógondozásra, mindennap gyógyszert kell szednie, figyelnie kell az étkezésre - gyökeresen megváltozott az élete. Történész szeretne lenni, szeptembertől kezdi a gimnáziumot - számolt be róla a Kamaszpanasz.hu.

A 15 éves srác Alport-szindrómával született, ami egy kezdetben tünetmentes genetikai hátterű vesebetegség. 10 évesen észlelték nála a problémát, 3-4 éve romlottak le a vesefunkciói. Folyamatosan, hetente kétszer-háromszor kellett dialízisre járnia, ami egy alkalommal 4-5 órás kezelést jelentett. A veseműködés pótlására – a dialízis kezelés elindításával egyidőben – megindult a srác és a család felkészítése a transzplantációra.

Dr. Szabó Attila, a műtéti előkészítésben és az utógondozásban részt vevő Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense elmondta: jelenleg közel 100 veseátültetésen átesett gyerek jár a klinikára, további 16 gyerek vár új szervre, addig pedig dialízissel pótolják a nem működő veséket. A Semmelweis Egyetemen idén eddig összesen 8 tizennyolc éven aluli gyermek kaphatott új vesét, az pedig ritkaság, hogy nyolc napon belül három gyerek is áteshetett vesetranszplantáción, három különböző donornak köszönhetően. A szakorvos hangsúlyozza: csak olyan betegségben valósul meg vesepótló kezelés (dialízis, illetve transzplantáció), amelyben mindkét vesével probléma van.

Dávid idén januárban felkerült erre a bizonyos várólistára, miután komoly előzetes vizsgálaton vett részt. Azt nézték alkalmas-e transzplantációra, milyen az immunrendszere. Állandó készültségben kellett lenniük, mert bármikor érkezhetett a hívás, hogy találtak donort, amelyet kevesebb, mint 24 óra alatt be kell ültetni. Ezen időn túl károsodhat a vese, és alkalmatlanná válik az beültetésre. Minél rövidebb idő alatt kerül át a szerv a betegbe, annál jobb működés várható – magyarázza dr. Szabó Attila.

Fél év telt el, és jött az értesítés, hogy van egy megfelelő, jól működő szerv, amely hasonló nagyságú. Igen, erre is figyelniük kell az orvosoknak, fontos ugyanis, hogy beférjen a kapott szerv a régi helyére.

A transzplantáció előtt szintén különböző vizsgálat, vérvétel várt Dávidra, gyermekorvos, sebész és altatóorvos is megvizsgálta. A beavatkozással párhuzamosan gyógyszeres kezelés indult, le kellett gyengíteni az immunrendszerét, hogy elfogadja a szervezet az új vesét. A 1,5-2 órás műtét jól sikerült, helyreállt a vérkeringés, megindult a vizelet-elválasztás. A történet folytatódik itt

Forrás: kamaszpanasz.hu


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care