NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanÚj vesével a riói aranyért

2016.03.24

Most, hogy újra működik a vesém, készen állok arra, hogy megmutassam a világnak, mit tudok.


Nagyjából egy évvel az után, hogy világcsúcsot futott, illetve, hogy azt megelőzően olimpiai aranyérmet szerzett 110 gáton, Aries Merritt kezdte azt érezni, hogy a teste elhagyja őt. Hihetetlenül kimerült volt, nehezen vette a levegőt és nem tudott megfelelően regenerálódni. Az történt, hogy az a tökéletes atléta, akinek úgy tűnt, korlátlanok a lehetőségei, amikor azt a bizonyos 12.80-as világcsúcsot repesztette Brüsszelben 2012-ben, egy arizonai kórházi ágyon találta magát. Azt mondták neki, hogy soha többé nem futhat már - ismertette az elképesztő történetet a hosszabbítás.hu.

Veséi, amiket tovább veszélyeztetett egy vírus, ami megtámadta a csontvelőt is, hamarosan már csak a normál szint 20%-án működtek. Ezt követően orvosai azt közölték vele, hogy sürgősen szervátültetésre van szüksége. Merritt egy ideig titokban tartotta a sokkoló diagnózist, csak a legszűkebb környezete tudta, mi is a gond valójában.

Edzőpartnere, az ausztrál távolugró Mitchell Watt felajánlotta, hogy amennyiben a vér- és szövetvizsgálatok lehetővé teszik, ő odaadja egyik veséjét a barátja számára. Az edzője és a Londonban dolgozó masszőre is ugyanezt tették. Végül idősebb nővére, LaToya bizonyult a legjobb lehetséges donornak. “Neki 0-pozitív a vércsoportja, az enyém A-negatív” – mondta a 30 éves atléta. “Azonban a szövetegyezés még fontosabb volt. Sokkal nagyobb ugyanis a sikeres transzplantáció esélye, ha a donor egy családtag.”

Ő az a kedves, bőbeszédű chicagói srác, aki első gátasként meg tudta nyerni az olimpiát, a fedett vb-t, az amerikai fedett pályás bajnokságot és az olimpiai válogatót ugyanabban az évben. És ő az a srác, akinél egy nagyon ritka – elsősorban afroamerikai embereknél előforduló – genetikai vese-rendellenességet diagnosztizáltak. A teljes törtélnet a meghökkentő részletekkel itt

Forrás: hosszabbítás.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care