NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanÚj vesével, májjal is teljes életet lehet élni

2017.08.15

A 14. alkalommal megrendezett Mi is nyaralunk elnevezésű táborban száz transzplantált kisgyerek vehetett részt.


Szervátültetett gyerekek, szüleik és egészséges testvéreik táboroztak Balatonszemesen, tizennegyedik alkalommal kínálnak pihenési lehetőséget a családoknak. A szervezők célja, hogy bebizonyítsák, a szervátültetés után teljes életet lehet élni. A szervátültetés sok gyereknek az életet jelenti, a donorokhoz való jutás viszont nem könnyű – mondta Máté Zoltán, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának vezetője. A szakember hozzátette: Magyarországon főként máj-, szív- vese- és tüdőtranszplantációt végeznek gyerekeknél. Kiskorú donor viszont kevés van, a legtöbb esetben a szülők adják szerveiket a gyermeküknek – olvasható a sonline.hu portálján.

A 14. alkalommal megrendezett Mi is nyaralunk elnevezésű táborban száz transzplantált kisgyerek vehetett részt. A szervezők szerint ez a találkozás a legjobb gyógymód a résztvevők számára.

Szalamanov Zsuzsanna, a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a céljuk, hogy bebizonyítsák a szülőknek, gyerekeknek, hogy a szervátültetés után teljes életet lehet élni. Nincsenek hátrányban egészséges testvéreikhez képest, nem kell burokban tartani a gyerekeket, arra kell vigyázni, hogy időben bevegyék gyógyszereiket, igyanak sok folyadékot és éljenek – tette hozzá Szalamanov Zsuzsanna.

Forrás: sonline.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care