NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanUltrahanggal védik a vesét műtét alatt

2013.08.02

Mesterséges altatásban tartott egereken kísérleteztek az ultrahanggal a kutatók.


Virginia Egyetem kutatói mesterséges altatásban tartott egereken kísérleteztek az ultrahanggal. Az állatokat klinikai képalkotó eszközökkel figyelték 24 órán át, mielőtt leállították a veséjük vérellátását. A kutatók megfigyelték, hogy az ultrahanggal kezelt egerek veséje egészséges maradt, miután helyreállították a vérkeringésüket, míg a többi kísérleti állatnál súlyos vesekárosodást mutattak ki - számolt be az Index a Journal of American Society of Nephrology szaklapban megjelent tanulmány nyomán a kutatásról. Úgy látják, az eljárást az embereken is alkalmazni lehetne, mert az akut veseelégtelenség kezelése rutineljárásnak számít. A szakértők szerint ezzel az eljárással új terápiás módszereket lehetne bevezetni.

A tanulmány szerint az ultrahang azért védheti meg a vesét, mert gyulladáscsökkentő anyag termelésére ösztönzi a lépet a beavatkozás közben. Dr. Mark Okusa, a tanulmány vezető szerzője szerint az eljárás egyszerű, hatékony és nem mérgező, így jól használható az akut veseelégtelenség megelőzésére. Okusa úgy tudja, ezt eddig még senki nem állapította meg. A kutatók feltételezik, hogy a veseelégtelenséghez vezető mechanizmusok a tüdő, a szív és a máj megbetegedéséhez is vezethetnek, így az eljárást akár más műtéteknél is használni lehetne.

Donal O'Donoghue, a Nemzeti Klinika egykori igazgatója szerint az eredmények azt sugallják, hogy lehetnek más megelőzési stratégiák is a gyógyszereken, illetve a műtétekhez használt lúgos folyadékon kívül; jelenleg ezeket használják a szövődmények megelőzéséhez.

Forrás: Index
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care