NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVáltozhat a hazai donorszabályozás

2013.06.18

Dominó transzplantáció: Magyarországon még nincs törvényi lehetőség.


Keresztdonációval mentették meg három vesebeteg életét az Egyesült Államokban. Hazánkban hasonló beavatkozásokra jelenleg a szabályozás miatt nincs lehetőség, de a transzplantációs szakma változtatást sürget -  írta a Magyar Nemzet az abc13 hírportál nyomán.

A történet a Houstoni Metodista Kórházban kezelt Jim Bertrandnál kezdődött, akinek fia, Andrew felajánlotta saját veséjét. Kiderült azonban, hogy nem alkalmas donornak. Mississippi államban ezzel egy időben egy súlyosan beteg férfinak a testvére, egy másik transzplantációra váró houstoni üzletembernek pedig a kolléganője lett volna hajlandó odaadni az egyik veséjét, a potenciális donorok azonban egyik esetben sem feleltek meg. A kórház szakemberei rájöttek, hogy a donorok cseréjével mindannyian jól járnának: Andrew Bertrand egyik veséjét megkapta a mississippi testvérpár transzplantációra váró tagja. A testvérpár másik felének veséjét a houstoni üzletember kapta meg, akinek kolléganője végül nem a munkatársának, hanem Jim Bertrandnak adta a veséjét.

Hasonló keresztdonációra Magyarországon nincs törvényi lehetőség, az igényt azonban a transzplantációs szakma már megfogalmazta a törvényalkotóknak – mondta a lapnak Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda igazgatója. Ismert, Magyarország július 1-jétől teljes jogú tagja lesz az Eurotransplantnak, s a szakember szerint ez felgyorsíthatja a jogi szabályozás átalakítását. Az igazgató szerint, noha erkölcsi és etikai okai vannak annak, hogy a törvényalkotók anno így fogalmazták meg a jogszabályt, ezzel az állásponttal már nem ért egyet a szakma jelentős része. Úgy vélte, az Európa szerte növekvő szervhiány miatt kiemelt szükség lenne arra, hogy a társadalom támogassa az élődonoros transzplantációkat is.

Élődonációra csak egészséges emberek jelentkezhetnek, s a donorok műtét után is teljes értékű életet élnek. A vesét kis metszésből távolítják el, ami hosszú távon alig hagy látható nyomot, a laparoszkópos műtét pedig lehetővé teszi, hogy a donor már néhány nap után elhagyhassa a kórházat. Az élődonorok önfeláldozása az egész társadalom számára példaértékű – hangsúlyozta Mihály Sándor.

Forrás: Magyar Nemzet
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care