NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVédd a vesédet!

2013.02.20

Rendszeresen jelentkező rovatunkból tudd meg, hogyan! - Baja.hu


Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan! – ez a jelmondata az idei Vese Világnapnak, amely hazánkban a Nemzeti Vese Program égisze alatt rendezik meg március 14-én. A programot 2011 tavaszán, a szakminisztérium erkölcsi támogatásával, azzal a céllal hívták életre, hogy a szakmai- és a betegszervezetek munkáját segítve keretet adjon minden vesével kapcsolatos aktivitásnak. A prevenciótól kezdve a szűrésen és a vesepótló kezeléseken át, egészen a transzplantációig. A program célja egyrészt a lakosság és a betegek informálása, másrészt szakmai párbeszéd, amelynek eredménye egy cselekvési terv megalkotása - írta a baja.hu.

A veseműködés egészséges állapottól való eltérésének korai azonosítása kiemelt fontosságú. Lehetővé teszi, hogy a beteg megfelelő kezelésben részesüljön, mielőtt a károsodás megtörténik. A vesebetegségek általában lassan alakulnak ki és az észlelhető komolyabb panaszok, tünetek csak jóval később jelentkeznek. Sokszor akkor, amikor a betegnek már visszafordíthatatlan veseelégtelensége van, ami vesepótló kezelést (dialízist), illetve veseátültetést tehet szükségessé.

Sajnos, ma Magyarországon nagyon magas az akut dialízisek (utcáról bekerülve azonnal dialízis kezelésre szoruló betegek) száma, mert a betegek maguk sem tudták, hogy az évek óta fennálló, szerteágazó panaszaik mögött veséjük elégtelen működése áll. Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet! Rendszeresen jelentkező rovatunkból tudd meg, hogyan!

Forrás: baja.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care