NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVese-keresztdonáció: a lehetőség megvan

2017.06.11

Egyelőre nem végeztek ilyen típusú transzplantációt és nem tudni, mekkora lenne az igény.


A szervátültetések valósággá válása a múlt század második felében rengeteg olyan beteg számára adta vissza az életben maradás reményét, akire korábban – a létfontosságú vese, szív, máj, tüdő, hasnyálmirigy működésképtelensége folytán – a biztos halál várt. Az átültethető szervek folytonos hiánya miatt azonban sokan még ma is meghalnak a transzplantáció előtt. Sok vesére várónak jelenthetne megoldást az úgynevezett keresztdonáció, amely mindeddig csak elvi lehetőség volt hazánkban, és még az érintettek többsége számára is teljesen ismeretlen - írja az mno.hu.

Rengeteg vesebeteg számára azonban ez nem jelent megoldást, mivel nincs alkalmas donor a családjában vagy a baráti körében. Létezik azonban egy harmadik lehetőség is, amely néhány éve Magyarországon is legális, mégsem tud róla sok érintett sem. Ez a keresztdonáció, amelyben a vesére várókból és az ő rokonságukhoz, baráti körükhöz tartozó donorokból álló párok találnak egymásra, és szervet cserélnek. Tehát adva van egy beteg és egy rokona, aki szívesen adna vesét neki, de például a vércsoportjuk összeegyeztethetetlensége miatt nem adhat – nevezzük őket A párnak. Ha ők találnak egy másik, B párt, ahol a betegnek jó lenne az A pár donorának veséje, a B donor veséje pedig kompatibilis az A recipiens immunrendszerével, akkor a páros szervátültetés megvalósítható.

A vese-keresztdonáció azonban a benne rejlő lehetőségek ellenére mindeddig nem vált sikertörténetté Magyarországon, amiért részben az ismerethiány, részben a vele szemben megnyilvánuló bizalmatlanság okolható.

Kalmár Nagy Károly transzplantációs sebész, a Pécsi Tudományegyetem sebészeti klinikájának osztályvezető főorvosa elmondta: „Az országban még nem végeztek ilyen műtétet. Most készülünk az elsőre, vannak is jelöltjeink, bár még nem sikerült két összeillő párt találnunk. Az egyik pár a János álnévvel illetett beteg és donorja lenne, de a reménybeli másik pár beteg tagjának szervezete – mint az immunológiai próbák során bebizonyosodott – nem fogadta volna be a szervet, így ez meghiúsult."

Arról nincsen hivatalos információ, hogy egyáltalán mekkora igény lenne Magyarországon a vesetranszplantáció e formájára.

A teljes cikk az mno.hu portálján olvasható.

Forrás: mno.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care