NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVese Világnap: 100 évesnél idősebb beteg is járdialízisre

2014.03.13

A vesét érintő kockázatok az életkorral növekednek, van tehát teendő.


600 millió idős ember él a világon, de Magyarországon is több mint 400 ezer a 80 éves illetve idősebb lakosok száma. Az idősek aránya ráadásul folyamatosan növekszik, ezért is fontos még jobban odafigyelnünk többek között a vese állapotára, hiszen ez a szerv is velünk öregszik, veszít a súlyából, romlanak funkciói. Az idei 9. Vese Világnap is erre kívánja felhívni a figyelmet - tudósított a Weborvos.

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. Évente mintegy 500-600 ezer vesebeteg szorul gondozásra, 270-300 a veseátültetések száma és csaknem 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását biztosítja a művesekezelés. A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen lecsapó, alattomos betegség nagy része azonban odafigyeléssel megelőzhető. A legnagyobb kockázatot a Magyarországon népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség jelenti. A 3-3,5 millió hipertóniás, és az 1,1 millió cukorbeteg 10, illetve 5 százaléka válik a későbbiekben veseelégtelenné.

Mindezek a kockázatok a korral növekednek, ezért is fontos ez a világnap, mert így talán eljuthat az érintettekhez az üzenetet: szükséges védeni a vesét, és tudni kell hogyan – mondta Dr. Reusz György, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke, a Nemzeti Vese Program szakmai igazgatója a csütörtöki rendezvényen.

65 év felett a vese veszít súlyából, 8-10 százalékkal csökken a funkciója – mondta dr. Szegedi János, a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke. Az időskorban gyakoribb diabétesz, a magas vérnyomás tovább növeli a vesebetegségek kialakulásának veszélyét, sőt, bizonyos rendszeresen szedett gyógyszerek is hajlamosítanak erre. Az idősek kitettségét jól mutatja, hogy tavaly a dializáltak csaknem fele, 3 ezer vesebeteg 65 év feletti volt, közülük is 1500-an 75 évesek is elmúltak. Hozzátette: nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az időben felfedezett vesebetegség jó eséllyel gyógyítható, illetve kezelhető.

A rendezvényen később kérdésre válaszolva elhangzott: jelenleg van olyan dializált beteg, aki elmúlt 100 éves, és átültettek 82 éves donor veséjét is.

Dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke is arról beszélt, hogy mennyire fontos megelőzni, illetve időben felfedezni a bajt. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2006. óta állampolgári jog megkérni a háziorvost, hogy térítésmentesen megmérje a vérnyomás és a cukorszint mellett a vese állapotát is. Hangsúlyozta: a megfelelő folyadékbevitel és a pontos gyógyszerszedés nagyban hozzájárulhat a vesebetegségek megelőzéséhez.

A már kialakult vesebetegségek kezelésében egyre több a pozitív változás. Dr. Ladányi Erzsébet, a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke elmondta: javult a dialízis háttér, egyre hosszabb ideig lehet a programban tartani a betegeket. Nőtt a hasi dialízisek aránya, ami a hemodialízissel szemben az idősebb betegeknek azért hasznos, mert otthon is elvégezhető. Az Eurotranszplanthoz való tavalyi csatlakozásnak köszönhetően jelentősen nőtt a veseátültetések száma is, és az élődonoros transzplantációk aránya is emelkedik. Kérdésre válaszolva negatívumként említette, hogy a művesekezelések finanszírozása viszont évek óta nem változott, így ma már a régióban csupán Törökországban fizetnek kevesebbet egy kezelésért.

Langer Róbert professzor, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója hozzátette, hogy 15 százalékkal nőtt országosan a vesetranszplantációk száma a tavalyi csatlakozás óta, de Budapesten még ennél is jobb a helyzet: tavaly novemberben, decemberben és idén januárban szinte megduplázódott a transzplantációs aktivitás, veséből például 42 százalékkal ültettek be többet. A folyamatos ellenőrző vizsgálatoknak köszönhetően nőtt azoknak a betegeknek a száma is, akik esélyt kaphatnak az átültetésre, a korábbi 10 százalékkal szemben ma már a dializáltak 18 százaléka kaphat új vesét.

Minél korábban, már általános iskolás korban el kell kezdeni az egészségtudatosságra való nevelést, megismertetni az embereket azzal, hogy mire figyeljenek az egészségük érdekében – mondta Dr. Rosivall László, a Magyar Vese Alapítvány elnöke. Idetartozik a vese is, amelynek betegségeit, a veseelégtelenség veszélyeit, a megelőzés lehetőségeit a civil társdalomnak szintén korán meg kell ismernie. Hangsúlyozta: fontos lenne a vesebetegek pszichológiai kezelése is, ugyanis ez a kór olyan nagy változásokat okozhat az emberek életében, amelyekhez lelkileg sem könnyű alkalmazkodni.

Számos dolgot tehetünk, hogy a vesebetegségek kialakulásának kockázatát csökkentsük!

Világnapi üzenetek  és programok országszerte

Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care