NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVese Világnap 2017 Felhívás

2017.01.24

Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, 2-7-szer nagyobb a végstádiumú vesebetegség kialakulásának az esélye, mint a normál testsúlyúaknál.


Ünnepelje velünk a Vese Világnapját!

2017. március 9-én az elhízás káros következményeire és annak a vesebetegségekkel kapcsolatos összefügéseire szeretnénk felhívni a figyelmet, hangsúlyozva az egészséges életmód és az azt támogató intézkedések fontoságát, mint a megelőzés egyik lehetséges módját.

Az idei Vese Világnap központi üzenete: EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDDAL AZ EGÉSZSÉGES VESÉKÉRT!

A vesebetegség és az elhízás
 
Az elhízás a szervezet kórosan megnövekedett zsírtartalmát jelenti.
Beszélhetünk túlsúlyról és elhízásról:
Túlsúly:
–Az „ideális” testsúly 110-120%-a között
–BMI (testtömeg index): 25-30 kg/m2
 
Elhízás:

–Az ideális testsúly 120%-a felett
–BMI (testtömeg index): 30 kg/m2 felett
 
Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. Európai adatok szerint minden harmadik gyerek küzd túlsúllyal és ez hazánkban sincs másként: Magyarországon az elmúlt 20 évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma. Az egészségtelen táplálkozás és a kevés mozgás egyaránt hozzájárul a magyarok jelentős súlytöbbletéhez és kirívóan rossz egészségi állapotához.
 
Az elhízás kockázati tényezője a vesebetegség kialakulásának: közvetve és közvetlenül is krónikus vesebetegséghez vezethet.
- Közvetve növeli 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, amelyek a krónikus vesebetegség fő rizikófaktorai,
- de közvetlen vesekárosodást is okozhat, mert az elhízás növeli a vese és  a kompenzáló mechanizmusok terhelését.

Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, 2-7-szer nagyobb a végstádiumú vesebetegség kialakulásának az esélye, mint a normál testsúlyúaknál.
 
Az elhízás, valamint a krónikus vesebetegség nagyrészt megelőzhető. Az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás nagy mértékben segít megelőzni az elhízás és a vesebetegség kialakulását.

Kérjük csatlakozzon, hogy minél több hazai rendezvénnyel legyünk részesei a világ szinten ünnepelt eseménynek. Hívjuk fel együtt a magyar társadalom és a világ figyelmét veséink egészségének fontosságára!

Szervezzünk helyi eseményeket, használjuk a közösségi médiát, hogy minél hatásosabban tudjuk megszólítani közvetlen környezetünket.

Segítünk! Ötleteket és letölthető információkat találhat a Magyar Nephrologiai Társaság honlapján, amelyet folyamatosan frissülő magyar tartalommal látunk el, valamint a World Kidney Day nemzetközi oldalán

Fontosnak tartjuk és kérjük a hazai nephrologiai központokat, a Világnap üzenetét fontosnak tartó szervezeteket, hogy legyenek aktív kezdeményezői a regionális lakossági rendezvényeknek, a sajtókommunikáció szervezésének.

Kérjük, hogy a tervezett vese világnapi regionális programokat (ideje, helye, programja) küldjék el a Nemzeti Vese Program programfelelősének (Böcskei Virág nemzetiveseprogram@gmail.com), és a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkárának (Dr. Kárpáti István istvan.karpati@nephrologia.hu), hogy az információkat közzé tehessük mind  a Társaság, mind pedig az NVP holnapján.

Kérések, kérdések esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Bízva tevékeny együttműködésükben!

Üdvözlettel:

Prof. Dr. Reusz György Magyar Nephrologiai Társaság elnöke

Dr. Kárpáti István Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára

Böcskei Virág Nemzeti Vese Program programfelelőse
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care