NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVese Világnap 2017 Felhívás

2017.01.24

Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, 2-7-szer nagyobb a végstádiumú vesebetegség kialakulásának az esélye, mint a normál testsúlyúaknál.


Ünnepelje velünk a Vese Világnapját!

2017. március 9-én az elhízás káros következményeire és annak a vesebetegségekkel kapcsolatos összefügéseire szeretnénk felhívni a figyelmet, hangsúlyozva az egészséges életmód és az azt támogató intézkedések fontoságát, mint a megelőzés egyik lehetséges módját.

Az idei Vese Világnap központi üzenete: EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDDAL AZ EGÉSZSÉGES VESÉKÉRT!

A vesebetegség és az elhízás
 
Az elhízás a szervezet kórosan megnövekedett zsírtartalmát jelenti.
Beszélhetünk túlsúlyról és elhízásról:
Túlsúly:
–Az „ideális” testsúly 110-120%-a között
–BMI (testtömeg index): 25-30 kg/m2
 
Elhízás:

–Az ideális testsúly 120%-a felett
–BMI (testtömeg index): 30 kg/m2 felett
 
Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. Európai adatok szerint minden harmadik gyerek küzd túlsúllyal és ez hazánkban sincs másként: Magyarországon az elmúlt 20 évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma. Az egészségtelen táplálkozás és a kevés mozgás egyaránt hozzájárul a magyarok jelentős súlytöbbletéhez és kirívóan rossz egészségi állapotához.
 
Az elhízás kockázati tényezője a vesebetegség kialakulásának: közvetve és közvetlenül is krónikus vesebetegséghez vezethet.
- Közvetve növeli 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, amelyek a krónikus vesebetegség fő rizikófaktorai,
- de közvetlen vesekárosodást is okozhat, mert az elhízás növeli a vese és  a kompenzáló mechanizmusok terhelését.

Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, 2-7-szer nagyobb a végstádiumú vesebetegség kialakulásának az esélye, mint a normál testsúlyúaknál.
 
Az elhízás, valamint a krónikus vesebetegség nagyrészt megelőzhető. Az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás nagy mértékben segít megelőzni az elhízás és a vesebetegség kialakulását.

Kérjük csatlakozzon, hogy minél több hazai rendezvénnyel legyünk részesei a világ szinten ünnepelt eseménynek. Hívjuk fel együtt a magyar társadalom és a világ figyelmét veséink egészségének fontosságára!

Szervezzünk helyi eseményeket, használjuk a közösségi médiát, hogy minél hatásosabban tudjuk megszólítani közvetlen környezetünket.

Segítünk! Ötleteket és letölthető információkat találhat a Magyar Nephrologiai Társaság honlapján, amelyet folyamatosan frissülő magyar tartalommal látunk el, valamint a World Kidney Day nemzetközi oldalán

Fontosnak tartjuk és kérjük a hazai nephrologiai központokat, a Világnap üzenetét fontosnak tartó szervezeteket, hogy legyenek aktív kezdeményezői a regionális lakossági rendezvényeknek, a sajtókommunikáció szervezésének.

Kérjük, hogy a tervezett vese világnapi regionális programokat (ideje, helye, programja) küldjék el a Nemzeti Vese Program programfelelősének (Böcskei Virág nemzetiveseprogram@gmail.com), és a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkárának (Dr. Kárpáti István istvan.karpati@nephrologia.hu), hogy az információkat közzé tehessük mind  a Társaság, mind pedig az NVP holnapján.

Kérések, kérdések esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Bízva tevékeny együttműködésükben!

Üdvözlettel:

Prof. Dr. Reusz György Magyar Nephrologiai Társaság elnöke

Dr. Kárpáti István Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára

Böcskei Virág Nemzeti Vese Program programfelelőse
Fresenius Medical Care Diaverum B. Braun Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége (VORSZ) Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége