NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVese Világnap: fókuszban a nők

2018.03.07

2018-ban a Vese Világnapot és a Nemzetközi Nőnapot ugyanazon a napon ünnepeljük.


A Vese Világnap megrendezésére 2018-ban immár tizenharmadik alkalommal kerül sor. A 6 kontinens több mint 100 országában – köztük Magyarországon is – megtartott világnap ez évi témája  „A vese és a női egészség”.

Hazánkban minden tízedik ember érintett valamilyen vesebetegségben, a felnőtt nephrológiai szakrendeléseken évente ellátott több mint 100 ezer vesebeteg közül 6500 már végstádiumú veseelégtelenségben szenved, rendszeres dialízis kezelésre szorul. Az idült vesebetegségben jelentősen felgyorsul az érelmeszesedés, ezért a betegek többsége szív-érrendszeri betegségek miatt meghal, mielőtt még vesepótló kezelésre szükség lenne.

A krónikus vesebetegség világméretű közegészségügyi probléma, amelynek veseelégtelenség és a korai halál lehet a következménye. A krónikus vesebetegség világszerte körülbelül 195 millió nőt érint, és jelenleg a nyolcadik vezető halálok a nőknél, évente közel 600 000 halálesettel.

Egyes vesebetegségek, mint például a lupus nephropathia, vagy a húgyúti fertőzés (akut vagy krónikus pyelonephritis) jellemzően a nőket érintik elsődlegesen. A lupus nephritis egy autoimmun betegség által okozott vesegyulladás, amely rendellenességben a szervezet immunrendszere a saját sejteket és szerveket támadja meg. Jó eredmények elérése érdekében, mint a legtöbb vesebetegség esetében, időbeni diagnózis és a kezelés szükséges.

A krónikus vesebetegség a terhesség szempontjából kiemelt kockázati tényezőnek tekinthető: károsan befolyásolhatja mind a termékenységet, mind a terhesség kimenetelét. A krónikus vesebetegség nagyobb kockázatot jelent mind az anya, mind a gyermek számára: az előrehaladott vesebetegségben szenvedő nők terhességében nagy a magas vérnyomás okozta szövődményeknek és a koraszülésnek a kockázata. A terhesség alatt fellépő krónikus vesebetegség esetén nagyobb figyelemre, időben történő diagnózisra és megfelelő nyomon követésre van szükség. A terhesség ugyanakkor alkalom lehet a krónikus vesebetegség korai felismerésére, és a korai tervszerű terápiás beavatkozásokra.

2018-ban a Vese Világnapot és a Nemzetközi Nőnapot ugyanazon a napon ünnepeljük, ami lehetőséget teremt arra, hogy kihangsúlyozzuk a nők egészségének fontosságát, különös tekintettel a vese egészségére. A Vese Világnap 13. évfordulója alkalmából célunk, hogy előmozdítsuk az elérhető és méltányos hozzáférést az egészségügyi neveléshez, az egészségügyi ellátáshoz és a vesebetegségek megelőzéséhez minden nő és lány számára a világon.

A világnap hazai rendezvényeiről itt talál információt

Forrás: vesebetegseg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care