NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVese Világnap: kerekasztal Debrecenben

2013.03.13

Minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a veszélyre, s a gyógyítás lehetőségeire - idézte a haon.hu.


– Még 10-20 évvel ezelőtt sem láttam egyértelműen miért olyan fontos a vese világnapja, de az idő előrehaladtával, s a vesebetegek számának meredek növekedésével világossá vált, hogy mértéke már népegészségügyi problémát jelent, s minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a veszélyre, s a gyógyítás lehetőségeire – e gondolatokkal nyitotta meg kedden délelőtt prof. dr. Balla József azt a március 14-i vese világnapja alkalmából rendezett kerekasztal beszélgetést, melyen rajta kívül két kollégája dr. Ujhelyi László és dr. Mátyus János, valamint a velük szoros együttműködésben dolgozó aneszteziológiai tanszék vezetője, prof. dr. Fülesdi Béla vettek részt - tudósított a haon.hu.

Aláhúzta: ahhoz, hogy a súlyos fokozatú vesebetegséget elkerülhessük, s így a páciens ne szoruljon transzplantációra vagy vesepótló kezelésekre, a legfontosabb tényező az idő. – Ha időben felfedezzük a bajt, akkor még tudunk segíteni, hogy a vesefunkció javuljon, vagy lehetőleg ne romoljon tovább. Kezelni tudjuk a vesebetegséget és az azt kiváltó alapbetegséget is – magyarázta a szakember.

Dr. Mátyus János előadásában arra világított rá, hogy ha nem csökken a vesebetegek száma, akkor hosszútávon nem a dialízisek vagy transzplantációk számának megugrása lesz a legnagyobb probléma, hanem hogy sokan azelőtt meghalnak, hogy diagnosztizálni tudnák a vesebetegségüket, az ugyanis megsokszorozza majd a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

Dr. Ujhelyi László átvéve a szót arra hívta fel a figyelmet, milyen károsodást okozhat az érelmeszesedés a vesékben. – Ha érelmeszesedésről beszélünk a legtöbb embernek az infarktus, a stroke, esetleg a végtagokban bekövetkező érelzáródás, a miatti amputáció jut inkább eszébe, pedig a veséket is ugyanúgy veszélyezteti ez, csak nem produkálnak ilyen heveny tüneteket. A károsodás nem jár fájdalommal, fokozatosan alakul ki, s mivel két vesénk van, azok – ha az egyik megbetegszik – igyekszenek korrigálni, s így a laborleleteken is csak akkor jelentkezik a funkciócsökkenést jelző paraméterváltozás, ha már a második vese is jelentősen megbetegszik. További tények a teljes cikkben

(A Fresenius is készül a Vese Világnapra)
Forrás: haon.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care