NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVese Világnapi programok országszerte

2013.02.21

Az idei Vese Világnap központi témája az akut vesekárosodás megelőzése.


Az idei Vese Világnapja programsorozat rendezvényei:


Világnapi Meglepetés Budapesten
A Madách Színház Társulatának közreműködésével flashmob produkció várja az érdeklődőket a Mammut bevásárlóközpontban.
Dátum: 2013. március 14. 16.00

Helyszín: a Mammut II. Bevásárlóközpont földszintje (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.)


Plakátkiállítás Budapesten
A megnyitó dátuma: 2013. március 14. 16.45
Helyszín: a Mammut II. Bevásárlóközpont 3. emelete (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.)
A kiállítást megnyitja: Prof. Dr. Reusz György, a Nemzeti Vese Program szakmai- és Zoltán György, a Nemzeti Vese Program operatív igazgatója

A Nemzeti Vese Program plakát pályázatot hirdetett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika tanszékes hallgatói számára. A pályázat célja, hogy a kiírás eredményeként olyan plakátalkotások szülessenek, amelyek felhívják a magyar társadalom figyelmét a vese védelmére, a vesék összetett és létfontosságú szerepére, a vesebetegségek megelőzésének fontosságára! A pályázat jelmondata: Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a krónikus veseelégtelenség előszobája!

A győztes díj átadására, valamint a 20 legjobban sikerült alkotás kiállítására a fenti helyszínen és időpontban kerül sor.

Tanácsadás, szűrés a világnapi akciónapon Székesfehérváron
Figyelemfelhívó akciónapot szervez a BBraun Avitum 9. Dialízisközpont és a Szent György Kórház nefrológiai csapata, Székesfehérvár önkormányzatának támogatásával a vesebetegségek, vesekárosodás megelőzésére az Alba Plazaban 2013. március 14-én 10.00-14.00 között.
Az akciónap keretében lehetőség nyílik helyszíni vérnyomásmérésre, vizeletvizsgálatra, valamint étrendi és életmód tanácsadás lehetőségével élhetnek a programra látogatók.

A világnaphoz kapcsolódóan országszerte nyílt nap keretében várják az érdeklődőket a BBraun Avitum 9. Dialízisközpontjaiban  (helyszínek és időpontok).


Árnyék és Fény transzplantációs fotókiállítás Győrben
A megnyitó dátuma: 2013. március 13. 17.00
Helyszín: ETO Park Élményközpont ( 9027 Győr, Nagysándor József u. 31. földszint)
A kiállítást megnyitja: Dr. Schneider Károly nephrológus és Szalamanov Zsuzsa kuratóriumi elnök

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért „Árnyék és Fény” c. fotókiállítása 2013. március 11-22. között a Vese Világnaphoz kapcsolódva, a Nemzeti Vese Program keretében, a győri ETO Park Élményközpontban kerül bemutatásra. Tarján Iván képei bemutatják azokat a stációkat – donáció, művese kezelés, transzplantáció –, amíg a végstádiumú szervelégtelenséggel élő beteg a szervátültetésnek köszönhetően aktív, teljes életet élő emberré válhat. A kiállítás célja elősegíteni a donációk, azaz szervadományozások számának növekedését. Egy donor akár 7 ember életét is megmentheti. (A legutóbbi kiállítás képei a Képviselői Irodaházból)

A studióban a nephrológus
Sopron regionális televíziójában, a Pulzus TV-ben 2013. március 13-án, a "Közélet" című műsorban stúdióbeszélgetésen vesz részt Dr. Pálvölgyi Nóra nefrológus szakorvos, a soproni FMC Dialízis Központ orvosigazgatója. A beszélgetés témája a Vese Világnaphoz kapcsolódóan: A veseelégtelenség megelőzéseLakossági fórum a krónikus veseelégtelenségről
A nyíregyházi B. Braun Avitum 2. számú Dialízisközpont és a Vesebetegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete a Vese Világnap alkalmából lakossági fórumot szervez, melynek témája: a krónikus veseelégtelenség

A fórum helyszíne: Korzó Bevásárlóközpontban (4400 Nyíregyháza, Nagy Imre tér 1.)
A fórum időpontja: 2013. március 14. 14.00 óra

Nemzetközi felmérések szerint a vesebetegség a lakosság 10-14 %-át érinti. Az idült vesebetegek száma világszerte nő, ma már minden tizedik felnőtt érintett, a krónikus vesebetegek száma a világon eléri az 500 milliót. A betegség gyakoriságában komoly szerepet játszik az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a kor is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3 dialízis központ működik (Nyíregyháza, Kisvárda, Mátészalka). A hét minden napján lehetőség van a járóbeteg-ellátásban a vesebetegek kivizsgálására, kezelésére. A hazai adatoknak megfelelően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is lehetőség van a vesetranszplantációra. Minden évben több betegnél történik élődonoros transzplantáció.

Tudományos ülés: nefrológia a mindennapokban
A  Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó  Tudományos Bizottsága 2013. március 14-én (csütörtökön) 14.00 órai kezdettel tudományos ülést szervez. 

Az ülés programja: „Vesés” hétköznapok – nefrológia a mindennapokban

Prof. Dr. Ábrahám György egyetemi tanár (SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika, Nephrologia-Hypertonia Centrum)
Üléselnök: Prof. Dr. Streitman Károly, egyetemi magántanár

 Az ülés helyszíne: az Új Épület III. emeleti Szent István Terme (6900 Makó, Kórház u. 2.)

 A tudományos rendezvény a 2013. március 14-i VESE VILÁGNAP társeseménye.

Lakossági fórum és szűrés Budapesten, az Uzsokiban
A Vese Világnap alkalmából az Uzsoki utcai Kórház, III. sz. Belgyógyászati – Nephrológiai Osztálya, 2013. március 14-én 17.00 órai kezdettel lakossági fórumot szervez. Az előadást követően az érdeklődőknek lehetősége nyílik nefrológusokkal való személyes konzultációra, valamint vizelet-, vérnyomás- és koleszterin szűrésen való részvételre.

A fórum időpontja: 2013. március 14. 17.00
A fórum témája: A vese működése, az idült és az akut veseelégtelenség
A fórum helyszíne: Az Uzsoki Kórház Tanácsterme (1145 Budapest, Uzsoki u. 29.)


Nyílt nap a vesebeteg gondozóban
A Vese Világnap megrendezésére immár nyolcadik alkalommal 2013. március 14-én kerül sor, melynek központi üzenete: "Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!" Ez alkalomból a Kanizsai Dorottya Kórház Vesebeteg Gondozója nyílt napot tart - adta hírül a kanizsaújság.hu.

Várják az érdeklődőket március 14-én (csütörtök) 9-13 óráig a belgyógyászat épület földszintjén található 10. számú szakrendelőben. A nyílt napon szakorvos és dietetikus tanácsai mellett lehetőség nyílik általános vizeletvizsgálat elvégzésére is. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a vese központi szerepére általánosan, az egészség szempontjából, másrészt, hogy csökkentsék a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.


Összefogás az akut vesebetegség megelőzésére
A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának Nephrologiai Tanszéke a Vese Világnapjához kapcsolódva sajtótájékoztatót szervez az alábbi témában és időpontban:

A sajtótájékoztató időpontja: 2013. március 12. 10.00
A sajtótájékoztató témája: Összefogás az akut vesebetegség megelőzése és kezelése érdekében
A sajtótájékoztató helyszíne: DEOEC Nephrologiai Tanszék - FMC Extracorporalis Szervpótló CentrumA Világnapi programok megvalósításának támogatói:

Forrás: vesebetegseg.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care