NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVese Világnapja: kutakodás a kollégiumban

2012.03.07

Sikeres volt a Vese Világnaphoz kapcsolódó szerdai szűrés a Budapesti Műszaki Egyetem Kollégiumában.


Sikeres volt a Vese Világnaphoz kapcsolódó szerdai szűrés a Budapesti Műszaki Egyetem Kármán Tódor Kollégiumában tartott egészségnapon. A Nemzeti Vese Program kezdeményezte rendezvény szakmai hátterét biztosító Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika Nephrológiai Munkacsoport munkatársa elmondta, több mint félszáz, zömében 19-25 éves fiatal mérette meg a testösszetételét és teszt-csíkkal a vizeletét. Az eredmények alapján csupán egy esetben találták fertőzés jelét.
 
 
 
A szűrésen az egyetem komplex mérőműszere csaknem egy tucat paraméterre vizsgálta az érdeklődőket, így többek között kimutatta a vérnyomás értéket, a derék és csípő arányt, a testtömeg indexet, a fehérje és ásványi anyag összetételt, a zsír – izomtömeg arányát és a víztérben jelentkező esetleges problémákat. A vizelet tesztcsíkkal kifejezetten a veseproblémákat szűrték, pontosabban tíz paramétert, így például a vizeletben esetleg jelen lévő vér, fehérje mennyisége és a PH-érték alapján azt: szükség van-e alaposabb laborvizsgálatra vagy sem.
 

A szerdai szűrés azt mutatta, hogy az 5-10 százalékban jelen lévő súlyproblémán kívül a résztvevők egészségesek voltak, igaz, 10-15 esetben az optimálisnál magasabb vérnyomást is mértek ezúttal. Ám elképzelhető, hogy ez az egészségnapi izgalom számlájára írandó. A szűrésre bárki bemehetett, és az egyetemistáknál idősebb érdeklődők körében az eredmények már nem voltak ilyen jók.
 
 
További pillanatképek az egészségnapi szűrésről
 
 
 
(Fotók: AtteKovacs)
Forrás: WeborvosMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care