NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVeseátültetés: Első helyen Európában a Semmelweis Egyetem

2015.01.15

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján végezték 2014-ben a legtöbb veseátültetést az Eurotransplant adatai szerint.


A nyolc európai tagország transzplantációs centrumait összehasonlítva a Semmelweis Egyetem klinikája az élvonalban végzett a hasi szervek területén: 236 veseátültetéssel az első, a 75 májtranszplantációval az ötödik lett a magyar klinika - tudatta az intézmény honlapja. A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája 76 európai vesetranszplantációs centrum közül lett az első, maga mögött hagyva ezzel a régi történelmi hagyományokkal rendelkező, nagy európai és német központokat.

A májtranszplantáció területén is eredményes év volt a 2014-es: 49 európai intézmény közül Budapesten végezték az ötödik legtöbb májátültetést. Ezzel a kiemelkedő eredménnyel ünnepli az első sikeres hazai májtranszplantáció húsz éves évfordulóját a klinika.

A Transzplantációs és Sebészeti Klinikán soha annyi vese- és májátültetést nem végeztek, mint tavaly, döntően az év második felében. A kettős rekord a klinika igazgatója, dr. Máthé Zoltán szerint a német mintájú munkaszervezésnek, a kitűnő csapatmunkának és a kollégák rendkívüli erőfeszítésének köszönhető. A magas szintű szaktudás mellett a stratégiai és szemléletbeli változások is eredményre vezettek, ami a szervátültetés számának ugrásszerű növekedéséből is látszik: míg 2013-ban 241, tavaly már 319 transzplantációt végeztek a klinikán.

Magyarország 2013-ban vált az Eurotransplant teljes jogú tagjává, így külföldről is kaphatnak szerveket a hazai betegek. A tagsággal a nemzetközi standardok használata is kötelezővé vált. Dr. Máthé Zoltán klinikaigazgató célja az Eurotransplant keretében is az, hogy a hazai donorokból származó szervekkel minél több betegen itthon tudjanak segíteni.

Forrás: Semmelweis EgyetemMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care