NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVeseátültetés: jobb esélyekkel

2011.10.24

Egy friss kimutatás szerint a dél-dunántúli régióban jobbak a veseátültetésre várók esélyei, mint az ország más részeiben.


Dr. Kalmár Nagy Károly, a pécsi klinika transzplantációs osztályának vezetője ezt megerősítette és elmondta, a négy déli megyében -Baranyában, Somogyban, Tolnában és Zalában - jelenleg nyolcvanan vannak a várólistán és a pécsi klinikán évi ötven feletti műtétet végeznek el, míg országosan megközelítően ezren várnak veseátültetésre, és összesen mindössze évi háromszáz beavatkozásra van esély. A sebész az előny okát nem kutatta, mint mondta, lehet, hogy a szerencse is közrejátszik benne. Mindenesetre jelezte, hogy a jó hír ellenére a vesedonorok száma évről évre csökken, és csupán a szervcserét koordináló Országos Vérellátó Szolgálatnak köszönhető, hogy eddig a dolgok rendben mentek.

Jellemző, hogy a szolgálat a szervek kivételéhez és szállításához októbertől külön gépkocsit biztosít a klinika számára, így azonnal startolhatnak a szomszéd megyék kórházaiba, baleseti sebészeteire, ha valahol balesetben elhunyt donor akad.

Dr. Kalmár Nagy Károly megjegyezte, hogy az egyre biztonságosabb közúti gépjárművek és a baleseti ellátás, segítségnyújtás ugrásszerű fejlődése miatt kevesebb az agyhalott, akinek a szerveivel életet lehetne mentem. A hír természetesen örvendetes, de azt is jelenti egyben, hogy a szervcserére való várakozás ideje egyre növekszik.

Ezért aztán a megfelelő kompromisszum és a jövő útja az élő donoros transzplantáció. Ilyenkor a vesét, netán a máj egy darabját a szülő, testvár, rokon adja, ami ráadásul a rászoruló életesélyeit is ugrásszerűen javítja. A pécsi klinikán a műtétek 15 százaléka már úgynevezett élő donoros, de ahhoz képest hogy a nagyvilágban már minden második műtét ilyen, ez kevésnek mondható. A sebész szerint az emberek megfelelő információk hiányában jobban félnek a kelleténél az ilyen adományozástól és az adomány elfogadásától.

Forrás: Dunántúli napló
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care