NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVeseátültetés vár az olimpiai bajnokra

2015.08.26

Testvére, LaToya Hubbard egyik veséjét kapja majd meg Merritt.


A futásán nem látszott, de komoly teherrel kezdte meg szereplését a pekingi atlétikai világbajnokságon a 110 méter gát olimpiai bajnoka, az amerikai Aries Merritt, aki hamarosan veseátültetésen esik át. A 30 éves világcsúcstartó vesefunkciói mindössze 20 százalékosak, ezért már jövő kedden végrehajtják a transzplantációt, melynek során testvére, LaToya Hubbard egyik veséjét kapja majd meg Merritt.

Az előfutamban sikerült kizárnia a külső körülményeket, s nagyon könnyed futással, 13.25 másodperces idővel futamgyőztesként jutott be a csütörtöki elődöntőbe.

A 110 gát világrekordját 12.80 másodperccel tartó vágtázó veseproblémái a 2013-as világbajnokság után jelentkeztek. Az orvosok kiderítették, hogy egy ritka genetikai rendellenessége van, s 2013 októberétől 2014 áprilisáig kórházban kezelték.

Merritt elmondta azt is, hogy minden gondja ellenére a világbajnoki cím megszerzése a célja, s őszintén bízik benne, hogy a beavatkozás után visszatérhet majd, és rajthoz tud állni a riói olimpián.

Forrás: MTI
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care