NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVeseátültetésben élen a Semmelweis Egyetem

2016.01.28

Hasi szervek transzplantációja - Európai élvonalban a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája.


Első helyen áll a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája az Eurotransplanthoz tartozó 77 vesetranszplantációs centrum között. Májtranszplantációk terén a harmadik legjobb teljesítményt nyújtja az intézmény a nyolc európai tagországot tömörítő nemzetközi szervezet friss összesítése szerint. 2015-ben összesen 263 szerv átültetését végezték el a klinikán - adta hírül az intézmény honlapja.

A Transzplantációs és Sebészeti Klinika a vesetranszplantáció tekintetében állandó ellátást biztosít az észak- és nyugat-magyarországi régió területén. Tavaly 167 veseültetést végeztek, 11 esetben gyermekek kaptak szervet. 147 nem élő donoros beavatkozás történt, ezzel a számmal a Transzplantációs és Sebészeti Klinika a 77 európai vesetranszplantációs centrumot felsorakoztató Eurotransplant lista élén áll.

A májtranszplantáció terén a klinika országos feladatot lát el, az átültetések száma jelentősen emelkedett a korábbi évekhez képest. Az Eurotransplant 49 májtranszplantációs centruma közül Budapesten végezték a harmadik legtöbb májátültetést, megelőzve ezzel számos nagy tapasztalattal rendelkező régi európai centrumot. A 89 májátültetésből hat esetben gyermekeken került sor az életmentő beavatkozásra.

A siker a német mintájú munkaszervezésnek, a kitűnő csapatmunkának és a kollégák rendkívüli erőfeszítésének köszönhető – mondja a klinika igazgatója. Dr. Máthé Zoltán szerint a transzplantáció igazi csapatmunka, egy-egy szervátültetéshez legalább 30 szakember összehangolt munkája szükséges.
Magyarország 2013-ban lett az Eurotransplant teljes jogú tagja, így külföldről is kaphatnak szerveket a hazai betegek. Ennek elsősorban a sürgős esetekben illetve a gyermekeknél van kiemelt jelentősége. A tagság egyúttal azt is jelenti, hogy idehaza is a nemzetközi standardokat kell alkalmazni.

Dr. Máthé Zoltán hangsúlyozta, hogy a klinika transzplantációs és sebészeti tevékenysége október óta ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer által akkreditált, így megfelel legmodernebb minőségbiztosítási feltételeknek is.

Forrás: Semmelweis Egyetem
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care