NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVesebetegek a háziorvosnál

2012.02.18

Nem elegendő a beteg panaszaiból kiindulni, hiszen a vesebetegség sokáig tünetmentes.


A veseelégtelenség kóros veseműködés, amikor a vesék képtelenek a mérgező anyagokat megfelelően eltávolítani a szervezetből. Veséink nagyon sokáig képesek elvégezni a feladatukat akkor is, ha már drasztikusan, visszafordíthatatlanul károsodtak. Amikor azonban bekövetkezik a teljes veseelégtelenség, akkor a mérgező salakanyagok koncentrációja megemelkedik a vérben, ezt a jelenséget urémiának hívják. A krónikus veseelégtelenség olyan progresszív állapot, amikor a vesék hosszú idő(gyakran több év) alatt, visszafordíthatatlanul károsodtak. Ez az állapot az esetek kétharmadában cukorbetegség, illetve magas vérnyomás miatt alakul ki. A fennmaradó eseteket érkárosodás, fertőzés, az immunrendszer betegsége miatt bekövetkező veseállomány-gyulladás, örökletes megbetegedés, ólommérgezés vagy vesekárosító gyógyszerek hosszú ideje történő szedése váltja ki.

Miért nem fedezik fel időben? Azért, mert általában nincs tünete a károsodásnak,és sokan évekig nem keresik fel háziorvosukat, hogy célzott laborvizsgálatot kérjenek. Pedig a vesebetegség - elméletileg - korán észlelhető.

A háziorvosi rendelőkben a szív – és érrendszeri betegekből (hipertóniásokból és érelmeszesedettekből, helyben gondozott szívbetegekből), a cukorbetegek népes táborából és a mozgásszervi panaszokkal jelentkezőkből áll zömmel a pacientúra – mondja dr. Komáromi Zoltán budapesti családorvos, Országos Alapellátási Szakfelügyelő Főorvos. Az előbbi két csoportba tartozóknál teljesen nyilvánvaló, hogy a betegségtermészete okán, a hatékony és jól beállított kezelés mellett is folyamatosan számolni kell a legalattomosabb szövődmény, a veseelégtelenség megjelenésével.

Az alapellátás feladata éppen az, hogy helyben kínáljon megoldást, és csak a bonyolultabb, a családorvosi rendelőben elérhetetlen műszerezettséget és szakmai kompetenciát igénylő pácienseket küldje tovább a járóbeteg-szakrendelőkbe és kórházakba, ám az esetek zömében minél hamarabb fedezze fel a bajt, minél hamarabb irányítson célzott kivizsgálásra, s ugyancsak minél hamarabb nyújtson korszerű és adekvátterápiát, illetve a szakorvossal összehangolva végezze a beteg gondozását. Acél az, hogy a betegség lehető legkorábbi stádiumában fény derüljön a bajra, ésa kezelés-gondozás irányításával sikerüljön szinten tartani a beteg állapotát,de legalább lassítani a betegség progresszióját, előrehaladását.

Éppen ezért nem elegendő a beteg panaszaiból kiindulni, hiszen a vesebetegség sokáig tünetmentes – emeli ki a főorvos –, ráadásul a köztudatban még mindig az szerepel, hogy csak a vizelet-panaszok és az ödéma jelzi a vesekórt, így sok esetben meg sem említik azokat akisebb és szerteágazónak tűnő érzéseket, tüneteket, melyek a tapasztaltorvosban felkeltenék a gyanút. Ez tehát azt jelenti, hogy a cukorbetegséggel,az érelmeszesedés bármely formájával, a hipertóniával kezelt-gondozottbetegeknél – a panaszoktól függetlenül - alapvetően kötelező az évenkénti vesefunkciós laborvizsgálat, s ha van rá lehetőség, akár helyben a veseartéria doppleres vizsgálat is, amivel kiszűrhető az a néhány beteg is, akiknél már a tudtuk nélkül gond van. Ugyancsak ide tartozik-tartozna az évenkénti áttekintő hasi ultrahang vizsgálat, melynél tanácsos a beutalón eleve felhívni a radiológus kolléga figyelmét a meglévő alapbetegségre (diabétesz, hipertónia, koszorúérbetegség), mert így az ő figyelme, a vizsgálat indikációja kiterjeszthető.

Az új háziorvosi finanszírozási (indikátor) rendszerben a vesefunkciós vizelet-vizsgálat már szerepel, az tehát automatikusan (ellenőrizhetően) része a kötelező feladatoknak, ám a vesebetegség kialakulásának kockázatával élők esetében érdemes évente egyszer gyűjtött vizeletből elvégeztetni speciális vizsgálatot is.

Képzőprogramot indít a Magyar Nephrologiai Társaság háziorvosoknak

A Nemzeti Vese Programban kiemelt teret kapnak a háziorvosok, hiszen legelőször ők kerülnek kapcsolatba a beteggel, így fontos szerepük van a vesebetegségek felismerésében, és a betegek tájékoztatásában. A korai, még tünetmentes szakaszban felfedezett vesebetegség kezelésére ma már számos korszerű terápiaáll rendelkezésre.

A megelőzésben és a korai felismerésben kíván a Nemzeti Vese Program és a Magyar Nephrologiai Társaság hatékony, naprakészszakmai támogatást, konzultációs lehetőséget biztosítani a háziorvosoknak, hogy a vesebetegek ellátásának folyamatában kulcsfontosságú szerepüket még hatékonyabban tudják betölteni. A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületével közös továbbképző tanfolyamot indítanak, amely a Semmelweis Egyetemen -belgyógyászat, nephrologia, háziorvostan címszó alatt – akkreditált 10 kreditpontos képzés, s amelyre februárvégétől az ország több nagyvárosában sor kerül.

A képzések helye és ideje:

• 2012. március 9., Szolnok

• 2012. március 30., Szeged

• 2012. április 20., Pécs

• 2012. május 4., Eger

• 2012. május 18., Budapest

Információ a képzésről: www.motesz.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care