NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVesebetegek biciklizték körbe a Balatont

2013.06.25

Teljesen egészséges emberek számára is komoly kihívás lett volna - a Veol és a Zaol beszámolója.


Teljesen egészséges emberek számára is komoly kihívás lett volna a hétvégi kánikulai melegben, majd a hétfői erős szélben körbebiciklizni a Balatont, így különösen nagy erőpróba volt ez a vesebetegeknek. De megcsinálták - tudósított a Veol.hu.

Pénteken indultak el Balatonfüredről, hogy az első 62 kilométert Gyenesdiásig megtegyék. Szombaton az 51 kilométerre lévő Balatonboglár volt az esti célpont, vasárnap újabb 55 kilométer megtétele után Balatonvilágosra jutottak el, majd hétfőn az utolsó 42 kilométer letekerése után visszaértek Füredre. Mindezt így nagyon könnyű leírni, de ha csak a bevezetőben említett időjárási viszonyokra gondolunk, már akkor nehéz útjuk lehetett, nem szólva a közben szükséges kezelésekről.

A vesebetegek kerékpártúrájának ötlete az egyik betegtől, a mosonmagyaróvári Pingitzer Károlytól származik.
- Amikor tavaly a hasi katétert beültették, arra gondoltam, hogy tenni kellene valamit, amivel a betegeket, egészségeseket is felrázzuk kicsit. Kerékpárokkal foglalkozok, meg egyszer még egészséges koromban körbe tekertem a Balaton, így magától értetődő volt az ötlet, hogy csináljuk meg betegen is. Többen is úgy gondolták, hogy kicsit más ütemben, mint az egészségesek, de képesek lennénk rá.

Az ötletet orvosok, ápolók is támogatták, köztük dr. Schneider Károly, győri nefrológus főorvos, aki a túra főszervezője lett.
- Az idei túrán több mint százan vettünk részt, volt amikor 130 fölé emelkedett a létszám a közben csatlakozottak miatt. A 22 beteg tizenhét városból, 14 dialízis állomásról érkezett. Fele-fele arányban oszlott meg a hasi dializáltak és a gépi dialízis kezelésre szorulók száma. További négyen már transzplantáció után vannak.

A főorvos elmondta, hogy a gépi dialízist használók az indulás előtt kaptak kezelést, majd szombaton este a boglári szállásukról mentőkkel a keszthelyi és a siófoki központban vitték őket, majd reggel a többiekkel együtt folytatták a túrát. A hasi dializáltak maguk csinálták a szálláson, de volt olyan is, aki útközben autóban.

Dr. Schneider Károly szerint egynapos útra elindulhatnak a betegek magukban is, ha megfelelően átgondolják, megtervezik. De egy ilyen nagyobb túránál már mindenképpen szükség van orvosi felügyeletre. További részletek a teljes cikkben

Képgaléria a Veol.hu-n

Forrás: veol.hu - zaol.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care