NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVeseelégtelenség a bélfertőzés szövődménye

2011.06.08

Az EHEC-fertőzés hatására fellépő veseelégtelenség és vérszegénység tüneti kezelést igényel.


A kólibaktérium egy korábban nem ismert új törzse a felelős annak a súlyos hasmenésjárványnak a kirobbanásáért, amely (június 8-ig) már 25 ember halálát okozta, és százakat betegített meg Európában - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Előzetes genetikai vizsgálatok eredménye alapján az új törzs két különböző kólibaktérium (Escherichia coli) mutációjából alakult ki, s olyan gyilkos géneket hordoz, amelyek jelenléte a WHO szerint magyarázatot adhat arra, miért okoz tömeges és súlyos megbetegedéseket.

Prohászka Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatólaboratóriumának vezetője az új fertőzésről írott összefoglalójában kifejti: a betegséget a közönséges bélbaktériumnak egy olyan törzse okozza, amely többféle kórokozó tulajdonságát olvasztotta magába, és így képes a bélfal védelmi rendszerén áthatolni és mérgező anyagokkal elárasztani a beteg keringését. A fertőzés szövődménye, a vörös vértestek szétesését okozó hemolitikus urémiás szindróma (HUS) súlyos, életveszélyes állapot. Tünetei egyebek mellett apró bőrvérzések, vérszegénység, fejfájás, szédülés, ájulás és veseelégtelenség. A szövődményeket dialízissel, illetve vérátömlesztéssel kezelik.

A HUS-szövődmény kialakulásáért a shigalike toxin kettes számú variánsa felelős. Aki ezzel a baktériummal fertőzött élelmiszert fogyaszt, nagy valószínűséggel beteg lesz Az antibiotikumos kezelés nem javasolt, a HUS-szövődmény fokozott kialakulását észlelték az ilyen terápiával ápolt páciensekben! Az EHEC-fertőzés hatására fellépő veseelégtelenség és vérszegénység tüneti kezelést igényel, ezzel a betegek döntő többsége tartós károsodás nélkül meggyógyítható - jelentette ki Prohászka Zoltán.

A tanulmány részletei
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care