NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVeséjüket adják mások életéért

2015.04.05

Az élődonoros veseátültetés nagymértékben megnöveli a transzplantáció sikerességét.


Az élődonoros veseátültetés számának növelését, az Eurotransplanthoz történő csatlakozás jelentőségét és a transzplantációra váró betegek teljes körű tájékoztatását jelölte meg a XVII. Dél-Magyarországi Transzplantációs Szimpózium kiemelt témájaként dr. Szenohradszky Pál, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának főorvosa - tudósított a Betegszoba.hu.

Pénteken, a szimpózium első napján, neves szakemberek mutatták be a transzplantáció teljes folyamatát a jelenlegi magyar gyakorlatban, a várólistákra való felkerülés menetétől, a legkorszerűbb műtéti eljárásokon át a szervátültetéssel járó esetleges szövődményekig.

A szimpózium keretében 2006 óta rendszeresen megszervezik a transzplantációs nyílt napot, ahol a jelenleg művesekezeléssel élő betegek találkozhatnak a szakorvosokkal, az élődonoros veseátültetésen átesett betegekkel és a szervek adományozóival. A cél, hogy minél többen ismerkedjenek meg az élődonoros transzplantáció lehetőségeivel és előnyeivel.

A vesedonorok hiánya ma is probléma Magyarországon - és annak ellenére, hogy 2010-ben már 67 kórház adott donorjelentést, közel száz intézmény, az összes magyar, intenzív osztállyal rendelkező kórház lenne alkalmas erre.

A második, szombati napon megtartott transzplantációs kerekasztal, valamint az ezt megelőző előadások során kiderült, hogy minél hamarabb történik meg a transzplantáció, annál nagyobb a transzplantációval megnyerhető életévek száma. A legjobb eredményeket az élődonoros transzplantáció biztosítja. A tudományos eredmények szerint az élődonoros veseátültetés nagymértékben megnöveli a transzplantáció sikerességét. Míg az élődonoros transzplantáció túlélési aránya az első évben 95%, az átlagos túlélési idő pedig 15-20 év, nem élő donorból származó veseátültetésnél a túlélési arány 90% az átlagos túlélési idő 8-9 év. A teljes cikk

Forrás: Betegszoba.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care