NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVesekövet okozhat a férfiaknál a túl sok C-vitamin?

2013.02.06

A kockázat valószínűleg függ az adag nagyságától és a táplálék-összetevőktől, amelyben felszívódik.


Nagyobb a kockázata a vesekő kialakulásának azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen szednek C-vitamint - derítette ki egy svéd tanulmány. "Régóta gyanítjuk, hogy a C-vitamin (aszkorbinsav) szedése nagy dózisban növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát, mivel a szervezetben oxálsavvá bomlik le, amely a vesekő leggyakoribb alkotója" - mondta Laura Thomas, a stockholmi Karolinska Intézet vezető kutatója.

Thomas és csoportja több mint 22 ezer középkorú és idős svéd férfi adatait dolgozta fel. A résztvevők a vizsgálat kezdetén egy sor kérdésre válaszoltak étrendjükről és életmódjukról, a szakemberek 11 éven át követték egészségük alakulását. A csoportban 907 olyan férfi volt, aki rendszeresen szedett C-vitamint, a többiek egyáltalán nem vettek magukhoz semmilyen étrend-kiegészítőt. A tanulmányban résztvevők tablettánként 1000 milligrammos C-vitamin étrend-kiegészítőt fogyasztottak.

A C-vitamint szedők közül 3,4 százaléknál fejlődött ki vesekő a tanulmány ideje alatt, a nem szedők között csupán 1,8 százaléknál. Azoknál bizonyult a legnagyobbnak a kockázat, akik naponta legalább egyszer vettek be ilyen vitamint.

A vesekő kemény, kristályos anyagból van, gyakran kalcium-oxalát vagy más vegyület alkotja, amely a vizeletben kicsapódik. Ma már több mint 25 különféle összetételű kőtípust izoláltak, leggyakoribb a kalcium-oxalát kő. Gyakran magától távozik a szervezetből, de súlyos fájdalmakat okozhat, a nagyobb kövek eltávolításához műtétre van szükség. A férfiak szervezete hajlamosabb a vesekőképzésre.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy eredményeik nem azt bizonyítják, hogy maga a vitamin szedése okozza a vesekő kialakulását, vagy hogy az embereknek tartózkodniuk kellene a C-vitamin fogyasztástól gyümölcsök és zöldségek formájában, mivel az antioxidáns fontos a csontok és izomzat egészsége szempontjából, hiánya pedig skorbutot okozhat.

"A C-vitamin az egészséges étrend fontos része. A vesekő kialakulásának kockázata a C-vitamint fogyasztók esetében valószínűleg függ az adag nagyságától és a táplálék-összetevőktől, amelyben felszívódik" - magyarázta Thomas. Vesebetegségek és étrendkiegészítők: vigyázat!

Forrás: MTI
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care