NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVesemese: közismert és elfeledett szólások

2011.08.30

Még ha túl gyakran nem szerepel is a hétköznapjainkban a vese szó, azért ha egy kicsit oda figyelünk, imitt-amott felbukkan egy-egy kifejezésben.


Dr. Margalits Ede Magyar közmondások és közmondás szerű szólások című gyűjteményes könyve1 a vese címszó alatt megemlít néhány közismert és ma már nem használatos, elfeledett, vesével kapcsolatos szólást. Nézzük, melyek ezek?

Hamis a veséje 2
Oda a vese, de itt a szaga (Ez lopta; a tolvaj megvan.) 3
Olyan, mint a vese (A vese háj között van, mégis sovány.) 2
Veséjébe látok 2

Időzzünk el még ez utóbbi szólásnál. Gyakran hallani manapság is ezt a kifejezést, hogy valaki belelát a másik veséjébe. De miért éppen ez a szerv szerepel a mondásban; ugyanis logikusabbnak tűnne, ha a másik személy szívébe, vagy még inkább az agyába (ti. a gondolataiba) nyernénk betekintést. Ennek magyarázatára egy vallási szövegben bukkantunk 4: „Valami miatt a vesénket tekintették az ókorban a legbelsőbb szervnek, a legelrejtettebbnek. A veséjébe lát – szoktuk mondani. Ez azt jelenti, hogy mindent tud róla, a titkok titkát is.”
 
Szintén nem ritkán hangzik el a mindennapokban, hogy valakinek porzik a veséje. Az egyik internetes oldalon5 kisebb vita alakult ki, mit is jelent valójában ez a mondás, amit más szavakkal úgy mondanánk, hogy emberünknek „száraz a torka”. Van, aki ezen azt érti, hogy az illető alkoholista, és esetleg az erre való hivatkozással hívatja meg magát egy pohárkára. Mások – továbbá a Hogy mondom internetes szlengszótár6 is – úgy vélik, ez egyszerűen csak annyit tesz, hogy valaki szomjas, és ihatnékja van.

Amennyiben a vese orvosi értelemben „porzik” (vagyis pl. a vesekőzúzást követően mikroszkopikus por távozik a vizelettel) az egészen más – arra szakcikket tudunk ajánlani a kedves olvasónak.
 
Ha valaki nagyon, de nagyon vágyik valamire, akkor kijelentheti: odaadná érte a fél veséjét. Ennek a kifejezésnek a minél többszöri ismételgetését társadalmilag igen hasznosnak tartom az élődonoros veseátültetés propagálása érdekében.
 
Az emberi vese, mint speciális formájú szerv bizonyos tárgyakat és alakzatokat is megihletett. Megint orvosi példánál maradva, a doktorok és asszisztensek előtt ismeretes, gyakran használt eszköz a vesetál. Készülhet fedéllel, fedél nélkül, rozsdamentes acélból és műanyagból, sőt lehet akár korszerű, biológiailag lebomló papírból, egyszer használatos. Megjegyzem, mi, betegek igazán egyszer sem szeretjük használni, mert általában kellemetlen élmények fűződnek hozzá... (ágytál, kacsa, vesetál brrr.)

Aki egy kicsit is járatos a hangrögzítésben, felvételtechnikában annak valószínűleg ismerős a vesekarakterisztikával rendelkező mikrofon. (Bonyolítja a helyzetet, hogy ugyanezt kardioidnak is nevezik. Orvos legyen a talpán, aki ezen eligazodik!). Állítólag ez az egyik legelterjedtebb karakterisztika. A precíz meghatározás szerint 7 „az ilyen tulajdonsággal rendelkező felvételi eszközök főként egy irányból érzékenyek. Mivel a többi irányból viszont kevésbé érzékenyek, ezért jól kiszűrik a külső zajokat”. Itt azonban nem állt meg az ismeretlen elektronikus névadó: kitalálta a szupervesét. Definíciója szerint „a nyújtott vesekarakterisztikával rendelkező mikrofonoknak oldalsó hátsó irányból kicsi az érzékenységük, azonban a hátulról érkezőkre kis mértékben érzékenyek, csökkentvén a gerjedés valószínűségét”. Sőt – kérem, most kapaszkodjanak meg – ennek további tökéletesítése során megszületett a hipervese!

Az utóbbi években autósok között elterjedtek az egymásnak (be)szóló, a kocsi hátsó ablakában vagy csomagtartó hátulján elhelyezett vicces (?) üzenetek. Ezek között – különböző változataiban – fordul elő a „Siess (előzz, nyomjad stb.) csak, várják már a vesédet!” felirat. Tekithetjük ezt a cadaver vesetranszplantációra való figyelemfelhívásnak, ami szintén társadalmilag hasznos cselekedet.
 
Nem csak a szakzsargonba, de az argóba is „beverekedte magát” a vizeletkiválasztás szerve. Kocsmai ütésváltás alkalmával lehet hallani azt a fenyegetést, hogy „lerúgom a veséd”. Szerencsére, ezt nem kell szó szerint vegyük, ilyenkor maximum egy-két pofon , ha elcsattan.
 
A gasztronómiát sem hagyta érintetlenül a vese kifejezés, ráadásul egy igen finom ünnepi ételhez, pontosabban annak „alapanyagához” kölcsönözte a nevét. „A hátszín és a fartő között elhelyezkedő részt hívjuk bélszínnek, vagy más néven vesepecsenyének. Ez a marhahús legnemesebb és egyben legdrágább része. Három részből áll, melyek a fej, a törzs és a farok. Szeletekhez, steakhez a törzset használjuk, a farokból inkább kisebb érméket vághatunk, míg a fejből készíthetünk tatár bifszteket és különböző tokányokat.”
 
Talán nem is gondolnánk, de a vese még a képregénykészítőket is megihletheti. A műfaj szerelmeseinek álljon itt egy kis történet – Csordás Dániel képregény-blogjának 51. epizódja –, melyben szerepet kap a fent nevezett szerv, és annak egyik betegsége, „történetesen” a vesemedence-gyulladás.
 
Bene Zsolt
 
Források:
1. Dr. Margalits Ede: Magyar közmondásokés közmondásszerű szólások. Gyűjtötte és rendezte:dr. Margalits Ede egyetemi tanár. A Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság támogatásával jelent meg. Kiadta: Kókai Lajos, 1986 Budapest.
2. Erdélyi János gyűjtése (Nyelvőr, 1851)
3. Dugonics András gyűjtése (1820)
4. A hit embere – Zsid. 10:32-39
5. http://tudjatok.hu/tudjatok.tvn?fid=8&aid=89&kid=3175&kerdes=Kire%20mondj%E1k?%20%22Porzik%22%20a%20ves%E9je!
6. http://www.hogymondom.hu/showslang.php?slang=porzik%20a%20veséje
7. http://hu.wikipedia.org/wiki/Mikrofon#Vese_.28kardioid.29_karakterisztika
8. http://www.mindmegette.hu/a-belszin-mas-neven-vesepecsenye-43482
9. http://www.gasztromanko.hu/gasztrokalauz/a-husokrol/marha-reszei-es-felhasznalasuk/
10. http://csordasdaniel.blog.hu/2009/09/11/vese_mese
 Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care