NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVesére vár, közben Európa-bajnok lett Fanni

2016.10.11

A folyamatos orvosi kontroll mellett nem érzem, hogy problémát jelent a futás.


Kisbakonyi Fanni hetente háromszor jár dialízisre, vesebetegsége egy önkéntes véradáskor derült ki – véletlenül. De szerinte nem ez a legfontosabb vele kapcsolatban, hanem az, hogy idén Európa-bajnok lett futásban a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán. A nőklapjacafe.hu készített interjút vele.

Sokáig úgy élhettél, mint előtte…

Eleinte felfogni sem tudtam, hogy mennyire komoly ez az egész. Az első nagy realizációmra jól emlékszem, egyetemistaként elmentem kikapcsolódni, megittam 2-3 pohár bort az este folyamán, hazamentem, és hiába kellett, nem tudtam pisilni. Egész éjjel a WC-n ültem és sírtam. Nagy lecke volt, hogy ne vegyek mindent készpénznek, mert vannak korlátaim, még ha fiatal vagyok is. Meg kellett tanulnia a környezetemnek is, hogy mit és hogyan ehetek, ihatok.

Ugyan vannak korlátaim, de tudom, érzem, mire kell figyelni. A legfontosabb három dolog, amiben korlátozva vagyok: az idő, az étkezés és a folyadékbevitel. Mióta dializálnak, mindent előre meg kell szerveznem, ha el szeretnék utazni. Ilyenkor egyeztetnem kell egy helyi dialízisállomással, hogy „vendégdializáltként” kezeljenek.

18-20 évesen hogyan élted meg a sok-sok változást az életedben?

Nehezen. Az egyetem első évében kollégiumban laktam, a dialízis előkészítése, a fisztulaműtét pont a vizsgaidőszak idejére esett. Meg kellett szoknom, hogy különbözöm az évfolyamtársaimtól, és hogy számomra más „szabályok” léteztek. A sok korlát között kihívás boldogan élni, de igyekszem mindig új célt, új motivációt találni, ami igazából egy folytonos harc. A teljes cikk

Forrás: nlcafe.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care