NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVesére várva

2013.03.22

A legtöbb beteg már csak a sürgősségi helyzetben veszi komolyan, hogy veséje nem működik megfelelően - Somogy TV


Ma Magyarországon hatszázezer ember szenved a vesebetegség valamely stádiumában és ez a szám évente 4%-al növekszik. A Kaposvári dialízis központban a szakemberek főként a megelőzésre hívják fel a figyelmet, ahol több mint ezer betegről gondoskodnak - számolt be róla a Somogy TV Híradója.

Magyarországon több mint 10 ezer ember szorul rendszeres kezelésre és ez a szám évente 4%-al növekszik - mondta a kaposvári dialízisközpont főorvosa. A veseelégtelenség akkor lép fel, amikor a vese nem tudja kiszűrni a méreganyagokat szervezetből. A legtöbb beteg már csak ekkor a sürgősségi helyzetben veszi komolyan, hogy veséje nem működik megfelelően, pedig az időben felismert betegség gyógyszeresen kezelhető.

- A legtöbb vesebetegség kezdetben alig okoz tüneteket, tehát nagyon fontos, hogy a háziorvosok vagy maguk a betegek időben gondoljanak arra, hogy valami gond lehet velük vagy a veséjükkel és időben történjen egy olyan laborvizsgálat a vérből a vese működésének a kimutatása illetve a vizeletből a fehérjének a vizeletnek a kimutatása ami pedig magának a betegségnek az aktivitását jelzi - mondta el
d r. Szelestei Tamás a Kaposvári Dialízis Központ főorvosa.

A legtöbben magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben is szenvednek, így ezeknek a betegségeknek a következményeként is megjelenthetnek a vesekárosodásnak egyes tünetei - mondta Szelestei Tamás. A kaposvári dialízisközpontban ezer beteget látnak el, akiknek csak 15%-a vár vesére - mondta a főorvos. Vesedonor lehet közeli családtag vagy rokon is, akkor azonnal segíteni tudnak a vesebetegnek. Ha azonban az ellátott szövete nem egyezik a családi többi tagjáéval, akkor kerül várólistára és így idegen vesét kap. Helyes életmóddal és egészséges táplálkozással azonban megelőzhető lenne a betegség kialakulása.

Forrás: Somogy TV OnlineMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care